Konijnenziekte - Myxomatose

In dit artikel een minder gezellig onderwerp dat hoort bij konijnen. Natuurlijk hoop ik als konijnenliefhebber dat je dit als baasje van een konijn nooit mee hoeft te maken, een konijn dat lijdt aan myxomatose. Myxomatose is een ernstige konijnenziekte met meestal een dodelijke afloop voor uw konijn.

Wat is myxomatose?

Myxomatose is net zoals VHD een konijnenziekte die zich sinds de jaren vijftig sterk heeft verspreidt. Myxomatose zorgt ieder jaar weer tot een aanzienlijke sterfte onder wilde en tamme konijnen. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus, het myxomatosevirus. Het virus kan zich op verschillende manieren verspreiden. De belangrijkste manier waarop het myxomatosevirus zich verspreidt is via stekende insecten, zoals muggen, vlooien of vliegen. Ook kan myxomatose worden overgebracht door direct contact met besmette dieren of materialen. Wanneer myxomatose eenmaal is uitgebroken in een groep, is het lastig om de ziekte te stoppen. Het konijn zal uiteindelijk overlijden, daarom is de jaarlijkse enting bij de dierenarts erg belangrijk. Ook wanneer je alleen konijnen binnen houdt!

Symptomen van myxomatose

Jonge konijnen zijn gevoeliger voor myxomatose dan volgroeide konijnen. De tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen van myxomatose bedragen enkele dagen tot één week.
Myxomatose is te herkennen aan bulten op/in de huid van aangetaste dieren, deze bulten worden ook wel myxomen genoemd, vandaar de naam myxomatose. De plaatsen waar de myxomen voorkomen zijn rond de ogen, de snuit, de oren en de anaalstreek van het konijn. Naarmate de ziekte verder vordert zullen oogleden aan elkaar gaan kleven en zal er uit het snuitje vloeistof lopen. In beide gevallen is er sprake van pus of etter, uiteindelijk zal het konijn sterven aan de myxomatose infectie.

Myxomatose voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen zo luidt het spreekwoord, met myxomatose is dit ook echt het geval.
Zoals hierboven al werd geschetst wordt het konijn letterlijk doodziek en zal het uiteindelijk sterven aan myxomatose. Je kunt myxomatose voorkomen op twee manieren;

Zorg ervoor dat insecten niet in de buurt van het konijn kunnen komen, hierdoor kan het konijn niet gestoken worden en zal het minder snel besmet worden met myxomatose. Om insecten te weren van het konijn dien je het konijnenhok regelmatig schoon te maken, daarnaast kun je fijnmazig gaas plaatsen voor de openingen van het konijnenhok. Hierdoor kunnen er geen insecten (zoals vliegen en muggen) naar binnen, maar krijgt het konijn wel frisse lucht. Daarnaast kun je het konijn behandelen met een anti-vlooienspray en met anti-myiasspray. Een andere mogelijkheid om myxomatose te voorkomen is door jaarlijks een inenting te halen bij de dierenarts. De beste periode hiervoor is rond april/mei (dus van het voorjaar). Aangezien het gevaar op besmetting in de zomerperiode het grootst is. In de zomermaanden zijn er veel insecten die myxomatose kunnen verspreiden. Het is verstandig om (zeker bij jonge konijnen) vlak voor de zomer, in de maanden juli of augustus nogmaals een herhalingsvaccinatie te halen. Gezien de dieren dan voldoende beschermt zijn. De dierenarts zal het konijn vaccineren met het middel Lyomyxovax, dit middel biedt na 7 dagen al bescherming tegen myxomatose.

Vanaf wanneer inenten tegen myxomatose?

De eerste vaccinatie tegen myxomatose kan doorgaans al vanaf een leeftijd van 1 maand, echter wordt het geadviseerd om dwergkonijnen vanaf een leeftijd van 3 maanden pas in te enten tegen myxomatose, aangezien deze gevoeliger zijn. Eenmaal ingeënt dient er een herhalingsvaccinatie plaats te vinden om de 2-4 maanden, dit is afhankelijk van het besmettingsgevaar.

Geen opmerkingen: