Konijnenrassen

Konijnenrassen

Konijnen staan bekend als lieve dieren met een hoog knuffelgehalte, toch zijn niet alle konijnen geschikt als huisdier. Evenals bij mensen, hebben alle konijnen verschillende karaktereigenschappen. Hierdoor is het ene konijnenras wel geschikt maar het andere konijnenras minder geschikt om te houden als huisdier. Op deze pagina wordt een zo compleet mogelijk overzicht gegeven van alle bestaande konijnenrassen in Nederland en België. Om een overzichtelijk geheel te verkrijgen, zijn de konijnenrassen ingedeeld in drie categorieën.

- Kleine konijnenrassen: Konijnen tot een gewicht van 3,5 kilogram 
- Grote konijnenrassen: Konijnen met een gewicht van 3,5 kilogram tot 5 kilogram 
- Reuzen konijnenrassen: Konijnen met een gewicht van 5 kilogram en zwaarder  

Konijnenrassen die populair zijn als huisdier
We krijgen vaak de vraag welk konijnenras geschikt is om als huisdier te nemen. Eigenlijk zijn vrijwel alle konijnen geschikt om als huisdier te houden, echter is het ene konijnenras een stuk zachter van karakter dan een ander konijnenras. Daarom worden bepaalde konijnenrassen meer geschikt gevonden als huisdier dan andere konijnenrassen. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van populaire konijnenrassen die als huisdier worden gehouden.

Tot deze categorie behoren konijnen tot een maximum gewicht van 3,5 kilogram. Bij ieder konijn worden het gedrag, karaktereigenschappen en de belangrijkste kenmerken beschreven.

Hermelijn
Een Hermelijn stamt af van het Pool konijn, een Hermelijn heeft een wat grovere bouw dan een Pool konijn. Met een lichaamsgewicht van circa 1200 gram is een Hermelijn nog geen groot konijnenras, echter is het wel iets robuuster dan een Pool konijn. De Hermelijn is te herkennen aan een witte vacht met blauwe of rode ogen. De oorsprong van de Hermelijn ligt in Nederland en Duitsland, fokkers kochten van elkaar Hermelijnen en Pool konijnen en gingen hiermee fokken. Hierbij werden wel eens Hermelijnen gekruisd met Pool konijnen, waardoor het Pool konijn een 'grotere en grovere' variant kreeg, namelijk het Hermelijn konijn.
Konijnenrassen Hermelijn
Hermelijn
Leeuwenkop
Het Leeuwenkop konijnenras is nog geen officieel erkend konijnenras, echter komt het wel steeds vaker voor dat er konijnen worden verkocht die Leeuwenkoppen worden genoemd. Hoewel dit geen raszuivere Leeuwenkoppen zijn, worden ze wel als zodanig verkocht. Meestal zijn dit Nederlandse Hangoordwergen die zijn gekruisd met langharige rassen. Hierdoor hebben de 'Leeuwenkoppen' een krans om de nek van lang haar. Hier stamt ook de naam Leeuwenkop vanaf, omdat de kraag rond de nek lijkt op het van een leeuw. Het karakter van een Leeuwenkop is lief en aanhankelijk hierdoor is dit konijnenras ook erg geschikt als huisdier in combinatie met kinderen. De herkomst van het Leeuwenkop konijn is Engeland, daar werd het konijn als eerst gefokt daar noemden ze het konijn Lion Head Lops. Een Leeuwenkop heeft een gemiddeld gewicht van circa 1450 gram, hoewel er ook Leeuwenkoppen voorkomen van 1700 gram. De gemiddelde levensverwachting zal circa 8 jaar zijn.
Konijnenrassen Leeuwenkop
Leeuwenkop
Teddy widder 
Het konijnenras Teddy widder wordt ook wel het knuffelkonijn genoemd. Dit komt doordat het een erg pluizig konijnenras is. De Teddy widder is eigenlijk gewoon een langharig dwerghangoor konijn, gezien 'widder' het Duitse woord is voor hangoordwerg. De Teddy widder wordt ook wel eens de mini Angora genoemd, omdat deze twee konijnensoorten vrijwel dezelfde haarstructuur hebben. De Teddy widder heeft een erg vriendelijk karakter, waardoor het een erg geschikt konijn is om te houden samen met kinderen. Het zijn echte knuffelkonijnen. Het gewicht van een volgroeide teddy widder bedraagt gemiddeld genomen 1,6 kilogram.

Konijnenrassen teddy widder
teddy widder
 

Dwergkonijn
Een Dwergkonijn is een erg vriendelijk en klein konijn. Het gemiddelde gewicht van een dwergkonijn is 900 gram.Mede dankzij het vriendelijke karakter en het klein formaat is het dwergkonijn populair als huisdier. Onder het type dwergkonijn behoren drie konijnenrassen, kleurdwerg, pooltje en de Nederlandse hangoordwerg. Dwergkonijnen worden circa vijf jaar oud. Oorspronkelijk komt het dwergkonijn uit de Verenigde Staten, het dwergkonijn is de kleinste haasachtige in Noord-Amerika. Een dwergkonijn is te herkennen aan zijn kleine postuur, korte oren, een effen (vaak grijze) vacht.

Konijnenrassen Dwergkonijn
Dwergkonijn
De Nederlandse hangoor dwerg
De Nederlandse hangoor dwerg is te vergelijken met de Franse hangoor, echter is het ras een stuk kleiner. Sommige konijnenfokkers zeggen wel eens dat het een kleine kopie is van de Franse hangoor. De Nederlandse hangoor dwerg heeft een gemiddeld gewicht van 1,40 kilogram. De Nederlandse Hangoor Dwerg komt voor in de volgende kleuren: konijngrijs, ijzergrauw, blauwgrijs, blauwgrauw, zwart, blauw , madagascar, isabella. De oren van een Nederlandse hangoor dwerg kunnen wel 26 centimeter lang worden. Het karakter van een Nederlanse hangoordwerg is rustig en vriendelijk, waardoor het konijnenras ook goed met kinderen te houden is. De gemiddelde levensverwachting van een Nederlandse hangoor dwerg is circa 10 jaar, er zijn gevallen bekend dat de het konijn zelfs 14 jaar is geworden. Meer informatie over de Nederlandse hangoor dwerg

Konijnenrassen Nederlandse hangoor dwerg
Nederlandse hangoor dwerg

Hulstlander
Een hulstlander is een erg levendig konijn met een pittig karakter, hierdoor is het konijn minder geschikt als huisdier. Het gemiddelde gewicht van een hulstlander konijn is 2,3 kilogram, een hulstlander wordt circa 8 jaar oud. Het hulstlander konijnenras is ontstaan in het gebied "De Hulstlanden", in het natuurreservaat nabij Staphorst. De hulstlander kan worden hekent aan een zeer dichte pels en oren van circa 9 centimeter lang, opvallend is de snuit deze loopt lichtgebogen.

Konijnenrassen Hulstlander
Hulstlander
Klein zilver
Het klein zilver konijn is één van de oudste konijnenrassen ter wereld, de klein zilver vindt zijn oorsprong in Engeland. De klein zilver is familie van de groot zilver. Het gemiddelde gewicht van een klein zilver is 2,4 kilogram. Het karakter van een klein zilver is levendig en pittig, hierdoor is het een minder vriendelijk konijn. Door het karakter is de klein zilver minder geschikt als huisdier in combinatie met kinderen. Het klein zilver konijn is te herkennen aan zijn brede oren, korte en dichte vacht en zijn "verzilverde" haren. De gemiddelde levensverwachting van een klein zilver konijn is zeven jaar.

Konijnenrassen Klein zilver
Klein zilver
Klein Lotharinger
De klein Lotharinger is een zeer vriendelijke konijn met een levendig karakter. Hierdoor is dit konijn uitermate geschikt om te houden als huisdier in combinatie met kinderen. De klein Lotharinger vindt zijn oorsprong in Nederland, hier is het ook een populair huisdier. De klein Lotharinger is een kleinere variant van de groot Lotharinger. Een klein Lotharinger heeft een gemiddeld gewicht van 2,5 kilogram en levensverwachting van circa 8 jaar. Een klein Lotharinger is te herkennen aan gestrekte lichaamsbouw, brede wangen (vooral bij rammen) en de oren van ongeveer 10 centimeter lang.

Konijnenrassen Klein Lotharinger
Klein Lotharinger
Rus 
De Rus komt oorspronkelijk uit China en Rusland, maar is uiteindelijk terecht gekomen in Engeland waar het konijnras gefokt is. Dit konijnenras is bijzonder geschikt om te trainen. Het karakter van een Rus konijn is rustig en vriendelijk. Mede dankzij het vriendelijke karakter is een Rus konijn geschikt om als huisdier te worden gehouden, ook in combinatie met kinderen. Het gemiddeld gewicht van een Rus is 2,5 kilogram. Het kenmerkende van een Rus konijn is dat dit konijnenras wit wordt geboren, naarmate de omgevingstemperaturen veranderd de vacht van kleur. De rus is te herkennen aan zijn oren van 9 centimeter lang, een langgerekte lichaamsbouw en vrij lange en slanke poten. Verder is een Rus te herkennen aan de gekleurde vlekken verspreid over de oren, de snuit, staart en de poten. De gemiddelde levensverwachting van een Rus is 8 jaar.

Konijnenrassen Rus konijn
Rus Konijn
Tan  
Tan konijnen zijn erg nieuwsgierig, actief en vriendelijk hierdoor erg geschikt als huisdier, ook in combinatie met kinderen. Dit konijnenras is bijzonder geschikt om te trainen. Dankzij het gemiddelde gewicht van 2,8 kilogram is het Tan konijn handzaam. Het Tan konijn is ontdekt in Engeland, hier is tevens gestart met het fokken van Tan konijnen. Een Tan konijn komt voor in verschillende kleuren maar heeft altijd op de buik, rond de ogen, neusgaten, poten en onderkant van de snuit een Tan-kleur. De gemiddelde levensverwachting is 7 jaar.

Konijnenrassen Tan Konijn
Tan Konijn
Thrianta
Het Thrianta konijn is een vriendelijk konijnenras dat geschikt is als huisdier, ook in combinatie met kinderen. Een Thrianta heeft een gemiddeld gewicht van 2,5 kilogram. Het Thrianta konijn vindt zijn oorsprong in Nederland, hier is het konijnenras tot stand gekomen uit een kruising van een Tan, Havana en een Papillon konijn. Een Thrianta is te herkennen aan de rood/bruine vacht, een mooie en gladde vacht dat regelmatig gekamd dient te worden. De gemiddelde levensverwachting is 8 jaar.
 
Konijnenrassen Thrianta konijn
Thrianta konijn
Luchs 
De Luchs komt oorspronkelijk uit Duitsland, het konijn is voortgekomen uit een kruising van Marbuger Fehs, Tans, Marters en Parelfehs. Het gemiddelde gewicht van een Luchs is 2,8 kilogram. Het konijnenras is erg vriendelijk en vragen veel om aandacht, mede dankzij dit karakter maakt de Luchs een geschikt huisdier ook in combinatie met kinderen. Een Luchs konijn is te herkennen aan drie kleuren verspreid over het lichaam, op de huid heeft een Luchs witte haren, in het midden is de vacht roodgeel en aan het uiteinde zijn de haren zilverblauw. Een Luchs konijn wordt circa 8 jaar oud.

Konijnenrassen Luchs konijn
Luchs
Marburger feh
De Marbuger feh is een konijnenras dat zijn oorsprong vindt in Duitsland. Het konijnenras is voortgekomen uit een kruising tussen Blauwe Weners, Havana's en zilverkonijnen. De Marburger feh is een vriendelijk en levendig konijn, om deze reden is het een konijnenras dat geschikt is om als huisdier te houden ook in combinatie met kinderen. De Marburger feh heeft een gemiddeld gewicht van 2,8 kilogram en een leeftijdsverwachting van circa 8 jaar. De Marburger feh is te herkennen aan een brede borst, korte bouw en brede oren.

Konijnenrassen Marburger feh
Marburger feh
Deilenaar
Het Deilenaar konijn vindt zijn oorsprong in het plaatsje Deil in Nederland, dit verklaart ook de naam van dit konijnenras. De Deilenaar is ontstaan uit een kruising van een rode Nieuw Zeelander en een black end Tan. Een Deilenaar is een vriendelijk konijnenras, hierdoor is het geschikt om als huisdier te houden ook in combinatie met kinderen. Het gemiddelde gewicht van een Deilenaar is 2,8 kilogram, de gemiddelde leeftijdsverwachting is circa 8 jaar. Een Deilenaar konijn is te herkennen aan een roodbruine kleur gemengd met een zwarte plukken.

Konijnenrassen Deilenaar
Deilenaar
Marter 
De Marter komt oorspronkelijk uit Engeland, het konijn komt voort uit een kruising van een Rus en een Chinchilla. Het gemiddelde gewicht van een Marter is 3 kilogram. De Marter is een actief konijnenras met een vriendelijk karakter. Dankzij dit karakter is de Marter geschikt om als huisdier te houden, ook in combinatie met kinderen. Een Marter is te herkennen aan de vuurrode ogen bij een bepaalde inval van het licht. Een ander belangrijk kenmerk van de Marter is de vacht. De Marter kent drie kleuren in haar vacht blauw, sepia bruin en geel. De gemiddelde levensverwachting van een Marter konijn is acht jaar.

Konijnenrassen Marter
Marter
Satijn 
Dit konijnenras heeft zijn naam te danken aan de satijnglanzende vacht. Dit is ook meteen het kenmerk van dit konijnenras, de glanzende vacht. Bij een Satijn komen er meerder haren uit een haarzakje, hierdoor is de Satijn het dichtstbehaarde konijnenras dat er op dit moment bestaat. De Satijn is een konijnenras dat is ontstaan in Nederland. Het konijn heeft een zeer vriendelijk karakter, hierdoor is het geschikt om als huisdier te houden in combinatie met kinderen. De Satijn heeft een gewicht van circa 3 kilogram, de levensverwachting van een Satijn konijn is circa 8 jaar.

Konijnenrassen Satijn
Satijn
Voskonijn
Het voskonijn komt uit Zwitserland, dit konijnenras is voortgekomen uit een kruising van Chinchilla's, Havana's en Angora's. Een voskonijn bereikt een gemiddeld gewicht van 3 kilogram en wordt circa 9 jaar oud. Het karakter van een voskonijn is rustig en afwachtend. Het konijn is hierdoor geschikt als huisdier (ook in combinatie met kinderen), maar het duurt even voordat het konijn je vertrouwt. Een voskonijn is een erg zeldzaam konijnenras het wordt niet in dierenwinkels of online verkocht, een echt voskonijn heeft een tatoeage. Vaak worden rasloze konijnen voskonijnen genoemd, maar dit zijn eigenlijk geen voskonijnen. Een voskonijn is te herkennen aan een vacht van circa 6 centimeter lang over het hele lichaam, op het hoofd en oren is de vacht korter. Een Nederlands voskonijn is te herkennen aan de kleuren bruin, bruin/grijs, wit en beige.

Konijnenrassen Vos konijn
Vos konijn
Hollander
De Hollander komt anders dan haar naam doet verwachten oorspronkelijk uit Engeland. Het konijnenras behoort samen met de klein zilver en de Tan tot de oudste konijnenrassen ter wereld.Dit konijnenras is bijzonder geschikt om te trainen. Een Hollander konijn is erg vriendelijk en hierdoor geschikt als huisdier, ook in combinatie met kinderen. Het konijn wordt circa 9 jaar oud en heeft een gemiddeld gewicht van 3 kilogram. Enkele belangrijke kenmerken van het Hollander konijn zijn; de korte, bolvormige snuit met een bles tussen de ogen doorlopend naar de oren. De oren van een Hollander zijn ongeveer 9 centimeter lang.

Konijnenrassen Hollander
Hollander
Klein Chinchilla
De klein Chinchilla werd Frankrijk gefokt, de klein Chinchilla is ontstaan uit een kruising van een Rus en wildachtige konijnen. Het gemiddelde gewicht van een klein Chinchilla is 3 kilogram, het karakter is zeer vriendelijk. De gemiddelde levensverwachting van een klein Chinchilla is circa 9 jaar. Dankzij het vriendelijke karakter kan de klein Chinchilla goed gehouden worden als huisdier, ook in combinatie met kleine kinderen. Een klein Chinchilla kan worden herkent aan de wit/zwarte vlokken vacht. De vacht op de buik is altijd wit. De klein Chinchilla heeft als huidlaag altijd een blauwachtige vacht, het bijzondere aan dit konijnenras is dat er ook een grotere variant bestaat, de grote Chinchilla.

Konijnenrassen Klein Chinchilla
Klein Chinchilla
Havana
Een Havana konijn is een konijnenras dat in Nederland is ontstaan. De Havana is ontstaan uit rasloze konijnen en is later met een Rus gekruist. Een opvallend kenmerk voor het Havana konijn is de kleur deze is donkerbruin, bij zwart af. Het Havana konijn is een zeer vriendelijk konijn, hierdoor is het geschikt om als huisdier te houden ook in combinatie met kinderen. De Havana heeft een gemiddeld gewicht van 3 kilogram en een gemiddelde levensverwachting van 8 jaar.

Konijnenrassen Havana
Havana
Parelgrijs van Halle
Dit konijnenras is omstreeks 1912 ontstaan doordat een konijnenfokker Havana konijnen wilde kweken, echter kreeg hij een konijn dat een platinaglans-grijsblauwe kleur droeg. Dit heeft te maken met het feit dat er twee verschillende bloedlijnen zijn gecombineerd. Hierdoor is een nieuw konijnenras ontstaan de Parelgrijs van Halle. Dit konijnenras lijkt op de Havana (logisch omdat het er een afstamming van is). Het konijnenras Parelgrijs van Halle kent slechts één kleur te krijgen. De Parelgrijs van Halle is een klein konijnenras en weegt maximaal circa 2,5 kilo. Het karakter van de Parelgrijs van Halle is zacht, dit komt mede doordat het een afstammeling is van het konijnenras Havana. De levensverwachting van een Parelgrijs van Halle konijn is circa 8 jaar.

Konijnenrassen Parelgrijs van Halle
Parelgrijs van Halle
Gouwenaar
De Gouwenaar is ontstaan in Nederland, de Gouwenaar is ontstaan uit Havana's. Het gemiddelde gewicht van een Gouwenaar konijn is 3 kilogram. Het karakter van dit konijn is nieuwsgierig en rustig. Dit maakt het konijn geschikt om te houden als huisdier, ook in combinatie met kinderen. Desondanks is de Gouwenaar nog niet erg populair als huisdier, dit kan echter komen doordat het konijn op twee andere rassen lijkt. De Duitse Marburger feh en de Engelse Lilac. De gemiddelde levensverwachting van een Gouwenaar konijn is 8 jaar.

Konijnenrassen Gouwenaar
Gouwenaar
Parelfeh 
De Parelfeh is een konijn met een levendig en vriendelijk karakter. Dankzij dit karakter is het konijn geschikt om te houden als huisdier, ook in combinatie met kinderen. De Parelfeh komt oorspronkelijk uit Duitsland en is voortgekomen uit een kruising met Havana en wildkleur konijnen. Het Parelfeh konijn heeft zijn naam te danken aan zijn vacht, deze heeft aan de uiteinden een wisselende vacht. Een Parelfeh wordt circa 8 jaar oud en heeft een gemiddeld gewicht van 3 kilogram.

Konijnenrassen Parelfeh
Parelfeh
Duitse Hangoor
Het Duitse hangoor konijn is een kruising tussen de Nederlandse dwerghangoor en de Franse hangoren. De Duitse hangoor is een vriendelijk konijn en geschikt om als huisdier te houden, zelfs in combinatie met kinderen.Het gemiddelde gewicht van een Duitse hangoor is 3 kilogram, de gemiddelde levensverwachting is circa 7 jaar. Een belangrijk kenmerk van de Duitse hangoor dat zijn de grote hangende oren.

Konijnenrassen Duitse Hangoor
Duitse Hangoor
Alaska
Het konijnenras Alaska vindt zijn oorsprong in Duitsland, het Alaska konijn is een levendig en attent konijn. Het konijn komt als huisdier weinig voor. Een belangrijk kenmerk van het Alaska konijn is de zwarte vacht. Een Alaska konijn bereikt een gemiddeld gewicht van circa 3,3 kilogram, het konijn wordt circa 6 jaar oud.

Konijnenrassen Alaska
Alaska
Japanner
De Japanner komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het Japanner konijn is een kruising van wilde rasloze konijnen en Hollander konijnen. Dit konijnenras is erg vriendelijk en hierdoor geschikt om te houden als huisdier. Dit konijnenras is bijzonder geschikt om te trainen. Een opvallend kenmerk van dit konijn is de tweekleurige vacht, deze is bijna altijd roodbruin met zwart gestreept. Een Japanner heeft een gemiddeld gewicht van 3,3 kilogram en bereikt een gemiddelde leeftijd van circa 7 jaar.

Konijnenrassen Japanner
Japanner
Pool blauwoog / Pool Roodoog (albino)
Dit konijnenras wordt vaak voor een albino aangezien, gezien het feit dat deze konijnen weinig pigment hebben. Daarnaast hebben ze blauwe of rode ogen (de laatste komt bij albino's ook voor) Het konijnenras Pool komt al sinds de 18e eeuw voor, echter is de herkomst niet geheel duidelijk. Men gaat er vanuit dat het ras is voortgekomen uit mutaties binnen andere konijnenrassen. Rond 1820 kwam het Pool konijnenras voor het eerst voor op een konijnenshow in Frankrijk. De Pool is een konijnenras met een fel karakter, hierdoor zijn deze minder geschikt als huisdier in combinatie met kinderen. Het felle karakter kan te maken hebben met het feit dat deze konijnenrassen afwijken van andere rassen, met de fel witte kleur en de aparte oogkleur. Hierdoor zijn de konijnen altijd op hun hoede voor gevaar. Een Pool konijn heeft een gemiddeld gewicht van 1 kilo (1000 gram), hiermee is het één van de kleinste konijnenrassen die er bestaan. De gemiddelde leeftijd van een Pool licht op 10,9 jaar.

Konijnenrassen Blauwoog Pool
Blauwoog Pool
Konijnenrassen Roodoog Pool
Roodoog PoolGrote konijnenrassen

Onder grote konijnenrassen worden konijnen verstaan die een gewicht hebben tussen de 3,5 kilogram - 5 kilogram. Bij ieder konijn worden het gedrag, karaktereigenschappen en de belangrijkste kenmerken beschreven, net zoals we dat zojuist deden bij de kleine konijnenrassen.

Belgisch zilver / Zilveren van Champagne
Het Belgisch zilver is anders dan de naam doet vermoeden afkomstig uit Frankrijk. Het Belgisch zilver konijnenras is ontstaan in 1960 en is een lichter variant van de Zilveren van Champagne. De Fransen vonden de donkere kleur van het konijnenras Zilveren van Champagne mooi, de Belgen wilden liever een lichtere variant, toen werden de lichte konijnen van het Zilveren van Champagne konijnenras vernoemd naar een nieuw konijnenras 'het Belgisch zilver'. Het Belgisch zilver is een rustig konijn dat gehouden kan worden als huisdier, het heeft een vriendelijk karakter en is daarmee geschikt om ook samen met kinderen te houden. Het Belgisch zilver weegt tussen de 4 en 5,5 kilogram en kan daarmee een vrij groot konijn worden, wel volstaat een normaal konijnenhok voor dit konijnenras. Verder kan het Belgisch zilver konijnenras worden herkend aan rechtopstaande oren die circa 14 centimeter lang worden. Het Belgisch zilver konijnen ras is donkergrijs gekleurd en vrij zeldzaam te verkrijgen.

Konijnenrassen Belgisch zilver
Belgisch zilver
Zilvervos
De zilvervos is een zeer vriendelijke konijn, hierdoor is deze konijnenras goed als huisdier te houden. Mede dankzij het zeer vriendelijke karakter is de zilvervos goed te houden samen met andere konijnen. Het gemiddelde gewicht van een zilvervos konijn is 3,5 kilogram. Het konijn is voor het eerst in de jaren twintig van de vorige eeuw opgedoken in Duitsland, Engeland en Amerika. De zilvervos kenmerkt zich door een dikke vacht en een witte rand rondom de ogen en de nek.

Konijnenrassen Zilvervos
Zilvervos
Groot zilver 
Het groot zilver konijn is één van de oudste konijnenrassen ter wereld, de groot zilver vindt zijn oorsprong in Engeland. De groot zilver is familie van de klein zilver. Het gemiddelde gewicht van een groot zilver is 3,5 kilogram. Het groot zilver konijn heeft in tegenstelling tot de klein zilver een rustig karakter, hierdoor is het een vriendelijk konijn. Door het karakter is de groot zilver geschikt als huisdier. Het groot zilver konijn is te herkennen aan zijn brede oren, korte en dichte vacht en zijn "verzilverde" haren. De gemiddelde levensverwachting van een klein zilver konijn is 5 jaar.

Konijnenrassen Groot zilver
Groot zilver
Angora
Dit konijnenras vindt zijn oorsprong in het Turkse Ankara. De Angora is te herkennen aan zijn lange, pluche haar, door het lange zijdezachte haar lijken deze konijnen niet op een "normaal" konijn. Het konijn heeft een vriendelijk karakter en wil graag aangehaald worden, hierdoor is het een erg geschikt konijn om te houden als huisdier. Een Angora konijn weegt gemiddeld 3 kilogram en heeft een een gemiddelde levensverwachting van 6 jaar.

Konijnenrassen Angora
Angora

Steenkonijn
Het Steenkonijn is een oud konijnenras dat uit België komt, het Steenkonijn komt vooral voor op de Vlaamse zandstreken. Het Steenkonijn werd oorspronkelijk gebruikt als vleeskonijn, tegenwoordig wordt het als huisdier gehouden. Dit is mogelijk dankzij het vriendelijke karakter van dit konijn. Een Steenkonijn weegt gemiddeld 3,5 kilogram en wordt gemiddeld 6 jaar oud. Het konijn is te herkennen aan zijn haasachtige kleur, gemengd met grijs/zwarte plukken.

Konijnenrassen Steenkonijn
Steenkonijn
Rode Nieuw Zeelander
De rode Nieuw Zeelander komt anders dan zijn naam doet denken uit Amerika. Dit konijnenras is te herkennen aan een effen rood/bruine vacht. Een Rode Nieuw Zeelander heeft een gemiddeld gewicht van 3,5 kilogram en heeft een gemiddelde levensverwachting van 5 jaar. Het konijn is nieuwsgierig, vriendelijk en rustig dit maakt het een geschikt konijn om te houden als huisdier, ook in combinatie met kinderen.

Konijnenrassen Rode Nieuw Zeelander
Rode Nieuw Zeelander
Eksterkonijn
Het Eksterkonijn vindt zijn oorsprong in Engeland. Dit konijnenras is voorgekomen uit een kruising van Japanner konijnen, Zilvervossen en Chilchilla's. Het Eksterkonijn is een vriendelijk konijn maar is van nature wantrouwend naar mensen, hierdoor is een Eksterkonijn lastig tam te maken. Hierdoor is het Eksterkonijn niet erg populair als huisdier, een Eksterkonijn heeft een gemiddeld gewicht van 3,5 kilogram en een gemiddelde levensverwachting van 5 jaar. Een Eksterkonijn is te herkennen aan zijn tweekleurige vacht, zilverwit met een bruin, blauw of zwart.

Konijnenrassen Eksterkonijn
Eksterkonijn
Thürninger
Het Thürninger konijn vindt zijn oorsprong in Duitsland, uit de gelijknamige streek. De Thürninger is ontstaan uit een kruising van klein zilver konijnen, russen en Groot Lotharinger konijnen. Het Thürninger konijn heeft een gemiddeld gewicht van 3,5 kilogram, heeft een vriendelijk karakter hierdoor is het geschikt om als huisdier te houden. Een Thürninger konijn wordt circa 5 jaar oud. Een Thürninger is te herkennen aan zijn goudbruine vacht met aan de uiteinden een donkere tint. Opvallend aan dit konijnenras is dat het erg intelligent is, waardoor het konijn snel dingen aanleert wanneer het tam is gemaakt.

Konijnenrassen Thürninger
Thürninger
Papillon
Dit konijnenras is ontstaan in Engeland, gefokt uit rasloze konijnen die veel lijken op een Lotharinger konijn. Dit konijnenras is bijzonder geschikt om te trainen. Het Papillon konijn heeft een gemiddeld gewicht van 3,5 kilogram, het konijn wordt gemiddeld 5 jaar oud. Een veelvoorkomende kleur bij het Papillon konijn is wit met blauw/grijs. Het konijn is erg geschikt als huisdier. Dankzij het vriendelijke karakter en het formaat van de Papillon kan het ook goed in combinatie met kinderen als huisdier gehouden worden.

Konijnenrassen Papillon
Papillon
Rijnlander
De Rijnlander vindt zijn oorsprong in Duitsland. Het Rijnlander konijn heeft een witte vacht met gekleurde vlekken op het lichaam, kop, staart en oren. Rijnlanders lijken veel op Lotharingers. Een Rijnlander is geschikt om te houdens als huisdier, ook in combinatie met kinderen. Dit heeft het konijnenras te danken aan een vriendelijk karakter. Het gemiddelde gewicht van een Rijnlander is 3,8 kilogram, het konijn heeft een levensverwachting van circa 5 jaar.

Konijnenrassen Rijnlander
Rijnlander
Rex 
De Rex is een vriendelijk konijn met een fluweelzachte haarstructuur, bij een Rex staat de vacht loodrecht op de huid. Het Rex konijn komt in veel verschillende kleuren voor. Dankzij het vriendelijke karakter van de Rex is het een konijnenras dat geschikt is als huisdier. Een Rex wordt gemiddeld 5 jaar oud en heeft een gemiddeld gewicht van 3,8 kilogram.

Konijnenrassen Rex konijn
Rex konijn
Belgische haas 
De Belgische haas heeft het uiterlijk van een haas, maar het is een konijnenras dat oorspronkelijk uit België komt. Dit konijnenras is bijzonder geschikt om te trainen. Een Belgische haas heeft een vriendelijk karakter, dit maakt het konijn geschikt om als huisdier te houden.De gemiddelde leeftijd van een Belgische haas is 5 jaar, het gemiddelde gewicht is 4 kilogram.

Konijnenrassen Belgische haas
Belgische haas
Van Beveren
Een Van Beveren konijn heeft een gemiddeld gewicht van 4 kilogram. Het konijnenras komt oorspronkelijk uit België, uit de plaats Beveren. Hier is het konijnenras ontstaan door een kruising tussen een Hollander en de blauw van Sint Niklaas. Een Van Beveren konijn is te herkennen aan zijn aparte "half peervormige" lichaam. Een Van Beveren komt in vier kleuren voor; zwart, blauw/grijs, bruin en wit. Dit konijn zal circa 5 jaar oud worden.

Konijnenrassen Van Beveren
Van Beveren
Wener
Het Wener konijn vindt zijn oorsprong in Oostenrijk, het zijn vriendelijke konijnen. Een Wener heeft een gemiddeld gewicht van 4 kilogram en wordt circa 5 jaar oud. Dankzij het vriendelijke karakter en zijn afmetingen is een Wener konijn geschikt als huisdier. De originele Wener heeft een effen blauw/grijze vacht, tegenwoordig zijn er ook andere kleuren beschikbaar.

Konijnenrassen Wener
Wener
Californian
De Californian komt voort uit een kruising van Chinchilla's, nieuw zeelanders en russen, het konijnenras komt uit Amerika. Het Californian konijn heeft een zeer vriendelijk karakter, ze zijn kalm en aanhankelijk. Dankzij dit karakter kan de Californian gehouden worden als huisdier. Het gemiddelde gewicht van een Californian konijn is 4,5 kilogram. Een Californian is wit, met op de snuit,poten en oren bruine accenten. Het konijn heeft een gemiddelde levensverwachting van 5 jaar.
Konijnenrassen Californian
Californian
Meissner hangoor
De Meissner hangoor is een konijnenras dat oorspronkelijk uit Duitsland komt. Het konijn is tot stand gekomen door een kruising van hangoor konijnen en zilver konijnen. Een opvallend aspect bij de Meissner hangoor is het verkleuringsproces, bij de geboorte heeft dit konijnenras één kleur, naarmate ze ouder worden verzilvert de vacht. Een Meissner hangoor wordt circa 4,5 kilo en heeft een vriendelijk karakter, hierdoor is het een goed konijn om als huisdier te houden. De gemiddelde levensverwachting voor een Meissner hangoor is 6 jaar.

Konijnenrassen Meissner hangoor
Meissner hangoor 
Witte van Hotot
De Witte van Hotot is een konijnenras met een witte vacht, enkel om de ogen heeft dit konijn een zwarte kring. Het konijnenras komt oorspronkelijk uit Frankrijk, hier is het voor het eerst tot stand gekomen uit een kruising met Papillon of een Lotharinger. Een Witte van hotot heeft een erg vriendelijk karakter, hierdoor is het een huisdier geschikt konijn ook in combinatie met kinderen. De Witte van hotot wordt circa 4,5 kilogram en 6 jaar oud.

Konijnenrassen Witte van Hotot
Witte van Hotot
Nieuw Zeelander 
Het konijnenras Nieuw Zeelander komt anders dan de naam aangeeft oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. De Nieuw Zeelander is geen familie van de Rode Nieuw Zeelander. Een Nieuw Zeelander weegt gemiddeld 4,5 kilogram en wordt gemiddeld 6 jaar oud. Het zijn rustige en betrouwbare konijnen, hierdoor kan het konijn gehouden worden als huisdier in combinatie met kinderen. De Nieuw Zeelander komt voor in de kleuren wit, blauw/grijs en zwart.

Konijnenrassen Nieuw Zeelander
Nieuw Zeelander
Grote Chinchilla
De Grote Chinchilla is de grotere variant van de klein Chinchilla. Dit konijnenras is in  Duitsland en Engeland gefokt. Het gemiddelde gewicht van een Grote Chinchilla ligt gemiddeld op 4,5 kilogram. Het karakter van een Grote Chinchilla is vriendelijk, hierdoor kan het konijn gehouden worden als huisdier.  Het konijn is te herkennen aan een witte buik, de overige vacht dient grijs/blauw van kleur te zijn. De gemiddelde levensverwachting van een Grote Chinchilla is circa 6 jaar.

Konijnenrassen Grote Chinchilla
Grote Chinchilla
Engelse Hangoor 
De Engelse Hangoor vindt zijn oorsprong in Engeland, het is een erg oud konijnenras. Het konijn is te herkennen aan zijn gigantische oren, deze zijn gemiddeld 65 centimeter lang. Engelse hangoren zijn erg vriendelijke dieren, hierdoor geschikt als huisdier. Echter kunnen de lange hangende oren soms wat onpractisch zijn, het konijn stapt soms op zijn eigen oren waardoor wondjes kunnen ontstaan. De nagels van dit konijn dienen vaker te worden geknipt om schade aan de oren te voorkomen. Een Engelse hangoor heeft wat meer verzorging nodig dan andere konijnenrassen door de lange oren. De Engelse hangoor heeft een gemiddeld gewicht van 5 kilogram en een gemiddelde levensverwachting van 6 jaar.

Konijnenrassen Engelse Hangoor
Engelse Hangoor
   


Reuzen konijnenrassen

Onder deze categorie reuzen konijnenrassen vallen konijnen die zwaarder worden dan vijf kilogram. Om reuzen konijnenrassen als huisdier te houden, dient er wel meer ruimte aanwezig te zijn dan voor kleinere konijnenrassen. Bij ieder konijn worden het gedrag, karaktereigenschappen en de belangrijkste kenmerken beschreven. Net zoals we dat deden bij de kleine konijnenrassen en de grote konijnenrassen.


Lotharinger
Het Lotharinger konijnenras is ontstaan bij Lotharingen, te Frankrijk. De Lotharinger mag met zijn minimale gewicht van 5 kilogram met recht tot de reuzen konijnenrassen gerekend worden, dit konijn heeft ook nog een kleinere variant, de klein Lotharinger. Het karakter van het Lotharinger konijn is erg zacht. Door het zachte karakter is de Lotharinger een erg vriendelijk konijn dat prima geschikt is als huisdier. Hoewel het kleine broertje van de Lotharinger, de klein Lotharinger meer in trek is als huisdier, dankzij het handzamere formaat. Dit konijnenras is bijzonder geschikt om te trainen. De Lotharinger kenmerkt zich door zijn grote rechtopstaande oren van 16 centimeter lang, daarnaast is het een groot en stevig konijn met een relatief rechte rug. De Lotharinger heeft een (vaak witte) effen vacht, met een anders gekleurde snuit, oren en kringen om de ogen. Het konijn heeft een levensverwachting van 6 jaar.

Konijnenrassen Lotharinger
Lotharinger
Franse Hangoor
Het Franse hangoor konijn is een reuzen konijnenras met een vriendelijk karakter, dit maakt het konijn uiermate geschikt om te houden als huisdier. Wel hebben konijnenrassen die behoren tot de reuzen konijnen meer bewegingsvrijheid nodig dan een kleinere konijnenrassen. De Franse hangoor heeft een gemiddeld gewicht van 6,5 kilogram. Het Franse hangoor konijn heeft een stevig gespierd lichaam met een brede borst, het konijn komt veel voor in de kleuren grijs, grijsblauw en ijzergrauw. De gemiddelde levensverwachting van een Franse hangoor is 7 jaar. Let wel op dat de Franse hangoor door zijn afmetingen meer ruimte nodig heeft om zich te kunnen bewegen.


Konijnenrassen Franse hangoor
Franse hangoor
Vlaamse reus 
Het konijnenras Vlaamse reus komt zoals de naam al doet vermoeden uit België. De oorsprong van dit konijn ligt bij Gent. Dit konijn heeft een gemiddeld gewicht van 7 kilogram. De gemiddelde levensverwachting voor een Vlaamse reus is 5 jaar. Dit konijnenras is bijzonder geschikt om te trainen. Een Vlaamse reus heeft een lichaamslengte van minimaal 65 centimeter, de oren dienen rechtop te staan en een lengte van circa 16 centimeter te hebben. Het karakter van de Vlaamse reus is erg vriendelijk, hierdoor is het een geschikt konijn om te houden als huisdier. Let wel op dat de Vlaamse reus door zijn afmetingen meer ruimte nodig heeft om zich te kunnen bewegen.


Konijnenrassen Vlaamse reus
Vlaamse reus
Duitse reus
De Duitse reus is het grootste konijnenras ter wereld. Het konijn heeft een lichtaamslengte van ongeveer 75 centimeter. Het konijnenras heeft rechtopstaande oren met een lengte van 20 centimeter. De Duitse reus is een konijn dat is ontstaan uit de Vlaamse reus echter is het konijn een stuk zwaarder, er bestaan Duitse reuzen die zwaarder zijn dan 11 kilo. Het gemiddelde gewicht van een Duitse reus is circa 8,5 kilo, de gemiddelde levensverwachting van dit konijn is circa 6 jaar. Een Duitse reus is nieuwsgierig en vriendelijk konijn, hierdoor is het een geschikt huisdier. Let wel op dat de Duitse reus door zijn afmetingen meer ruimte nodig heeft om zich te kunnen bewegen.


Konijnenrassen Duitse reus
Duitse reus

253 opmerkingen:

1 – 200 van 253   Nieuwer›   Nieuwste»
Anoniem zei

wow zoveel rassen

Sander Janssen zei

Jazeker, dit zijn vrijwel alle konijnenrassen die er op het moment te vinden zijn. Tevens wordt er nog veel gefokt om nog meerdere soorten en kruisingen te krijgen.

Anoniem zei

volgens mij klopt de info van de franse hangoor niet, want een franse hangoor van 8 jaar is echt een uitzondering,als ze 4 tot 5 worden mag je al heel blij zijn

Sander Janssen zei

Franse Hangoor konijnen kunnen wel degelijk 8 jaar oud worden, mits je ze goed verzorgd. In Nederland is de levensverwachting van een konijn circa 4 tot 5 jaar. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat konijnen teveel 'bijvoer' krijgen of niet geregeld worden onderzocht door een dierenarts.

Madie smally zei

mijn konijn staat er niet bij

Sander Janssen zei

Wat voor een konijn heb je dan? Dan kunnen we die er misschien wel bijzetten.

Aydan Çamiri zei

hey alemaal leuke rassen alemaal maar jammer genoeg weet ik niet wat voor een ras mijn konijn is

Wim Pluimers zei

Ons konijn staat er ook niet bij
Ze zeiden toen we hem kochten het is een dwerg maar hij is wat groter best veel eigenlijk wat voor ras is dat dan???

Sander Janssen zei

Hallo Wim,

Het kan zijn dat het een 'mix' is van rassen. Echter als je wat meer informatie kan geven over hoe het konijn eruit ziet. Heeft het bijvoorbeeld hangende oren? En wat is de kleurstelling? Dan kan ik wellicht voor je achterhalen welk konijnenras je hebt.

Sander Janssen zei

Hallo Aydan, als je kunt aangeven hoe je konijn eruit ziet, dan kan k wellicht achterhalen wat voor een ras het is. Hiervoor heb ik meer informatie nodig. Heeft het konijn rechtopstaande oren en wat is de kleurstelling? Het kan ook goed zijn dat je een mix hebt van verschillende rassen, dit wordt door veel fokkers "voskonijnen' genoemd.

Anoniem zei

hoi, ik dacht dat mijn konijn een dwergkonijn was maar de beschrijving die hier staat heeft me aan het stijfelen gebracht omdat hij niet overeen komt met mijn konijn.
mijn konijn is niet super klein maar ook niet heel groot,heeft hangoren en is wit met twee verschillende kleuren bruin. we zijn ook aan het twijfelen omdat hij veel zachter is dan onze anderen (waarschijnlijk)dwergkonijnen.
welk ras is mijn konijn dan wel?

Sander Janssen zei

Het zou kunnen dat het konijn dat u heeft is gekoppeld met een groter konijnenras, zoals de Duitse hangoor. Hierdoor is het konijn groter en ook de kleurstelling van het konijn komt overeen met een Duitse hangoor.

Anoniem zei

Ik zie de Parelgrijze van Halle er niet tussen staan? Is daar meer informatie over, of hoort deze bij een ander ras?

Sander Janssen zei

Bedankt voor je reactie, het Parelgrijze van Halle konijnenras is eigenlijk een Havanna konijn. Er was een fokker die Havanna konijnen ging fokken uit verschillende bloedlijnen, toen ontstond er 'per ongeluk' een konijn dat de bekende de platinaglans-grijsblauwe kleur kreeg. Door dit konijn door te fokken ontstond het konijnenras Parelgrijze van Halle. Ik zal de pagina aanvullen ;)

getty joosten zei

Wat is nou een echt rustig, aanhankelijk, vriendelijk konijnenras. Die goed bij kinderen kan

getty joosten zei

Wat is een rustig, aanhankelijk ras voor bij kinderen?

Sander Janssen zei

Wat voor een soort konijn zoek je? Een groot konijnenras, een middelgroot konijn of een klein konijn.
Hangoor konijnen zijn over het algemeen erg rustig en erg goed tam te maken. Om deze reden kunnen deze ook goed in combinatie met kinderen.

Sander Janssen zei

Een Chinchilla konijn (klein of groot) is erg geschikt om te houden in combinatie met kinderen. Ook zijn Hollander konijnen erg rustig (heb ik zelf vroeger ook gehad, toen ik een jaar of 4 was). Ook hangoren zoals een Vlaamse reus of een Franse hangoor is erg geschikt in combinatie met kinderen. Hoewel deze konijnen wel een stuk groter (dus zwaarder) zijn. Daardoor hebben deze konijnenrassen ook meer ruimte en een groter verblijf nodig. Echter door het zachtaardige karakter zijn ze erg kindvriendelijk. Kijk anders eens rond op het blog (hierboven) bij vrijwel ieder konijnenras staat wel benoemd wat voor een soort karakter ze hebben. Ik raad je wel af om een 'vos' konijn te nemen. Bij dierenwinkels/fokkers wordt een 'vos' konijn in de 'handel' is vaak een kruising tussen verschillende konijnenrassen. Hierdoor kun je moeilijk bepalen welke karaktereigenschappen het konijn heeft, waardoor het kan zijn dat het konijn niet tam genoeg is om in combinatie met kinderen te houden. Uiteraard dien je in het begin veel aandacht te besteden aan het konijn, zodat het kan wennen aan zijn omgeving. Maar ook dat het went aan het aaien en handen in zijn hok.

Anoniem zei

hoi albino staat er niet bij .
maar, ik heb een vraagje ik heb een albino en hij is 4 of 5 jaar zaterdag 6 september 2014 is mijn konijn zijn oor slap gaan hangen 1tje maar,als ik diep met mijn vinger in zijn oor zit dat,beweegt hij zn hoofdje nog wel... !!! hij eet en drinkt wel gewoon! en als ik die hangoor in zn nek leg na 5 min : dan gaat hij meteen weer naar beneden zakken! stuur aub een reactie is er een zalfje voor? alvast bedankt!

Sander Janssen zei

De Albino staat er inderdaad niet bij, ik zal zorgen dat deze er tussen komt te staan. Bedankt voor de tip!.

Om terug te komen op je vraag, een oor dat gaat hangen en normaal rechtop dient te staan kan duiden op een oorontsteking. Dit is te herkennen wanneer het oor ook erg warm is. Ook zal het konijn een stuk vaker met zijn kop schudden of steeds met zijn koppie scheef gaan zitten. Wanneer het konijn oorontsteking heeft kan dit komen door een mijd (soort beestje dat in het oor leeft) of een bacterie. In beide gevallen moet dit behandeld worden met medicijnen (antibiotica). Wellicht is het handig om dit bij de dierenspeciaalzaak even na te vragen of naar een dierenarts te gaan met je konijn. Het moet in ieder geval behandeld worden met antibiotica

hamied shah zei

hey ik heb een konijn koppel die hebben 7 kindren op den wereld gebracht. maar ik weet niet welk ras zijn ze of de kinderen mannelijk zijn of vrouwelijk kan iemand mij helpen aub ??

Sander Janssen zei

Hallo Hamied,

Je reactie heb ik voor plaatsing iets aangepast, aangezien je een e-mailadres erin had gezet. Dit kan je erg veel spam (ongewenste e-mail) opleveren.

Om terug te komen op je vragen.
Is het een mannetje of een vrouwtje? Daar kun je achter komen door te kijken/voelen tussen de achterpoten. Het is echter erg lastig de eerste paar weken, omdat de baby konijnen dan klein zijn en dus het geslacht lastig te bepalen is. Bij een vroedster (vrouwtjes konijn) kun je een V vormig gleufje zien. Een jong rammetje (mannetjes konijn) is te herkennen aan een soort uitstekend rondje.

Om te bepalen wat voor een ras het is, zou je moeten bepalen van welk konijnenras de 'ouders' afkomstig zijn. De baby konijnen zijn van hetzelfde ras of een kruising van twee rassen. Wanneer je meer informatie kunt verstekken, denk aan kleur, gewicht en type oren (hangend of staand) kunnen we beter bepalen met welk konijnenras we te maken hebben.

Anoniem zei

Welk ras is mijn konijn? rechtopstaande oren oranje-wit-zwart grijs-bruin

Sander Janssen zei

Dat klinkt als een kruising van meerdere rassen. Dit worden in de handel 'vos'konijnen genoemd. Kun je aangeven wat het gewicht van je konijn ongeveer is? Een 'vos' konijn is een klein konijnenras en weegt circa 3,5 kilogram.

Anoniem zei

weetniet maar wel klein denk 3 kilo

Sander Janssen zei

Ik vermoed dat het dan een kruising van meerder konijnenrassen. Dit noemen ze in de handel vaak voskonijnen.

Anoniem zei

ok ty

Anoniem zei

is dit allemaal wel waar ?

Sander Janssen zei

Deze blog is juist gestart om de houders van konijnen of mensen die van plan zijn om een konijn te nemen te helpen. Dit kan enkel op basis van correcte informatie. Het enige dat af kan wijken is de inschatting van de leeftijd van een konijn, maar dat lijkt me logisch. Dit is een gemiddeld cijfer. Hierbij zijn uitschieters in leeftijd naar boven (dus konijnen die een stuk ouder worden). Maar ook de andere kant, konijnen die vroegtijdig overlijden.

De vermelde informatie is dus correct verwerkt. Waarom twijfelt u daaraan als ik vragen mag?

Anoniem zei

Ik mis het ras Madagascar, maar dit komt misschien omdat het een kruising betreft?

Sander Janssen zei

Dank voor je reactie, we zullen ervoor zorgen dat er informatie over het Madagascar ras beschikbaar komt.

Anoniem zei

Hallo, vraagje, welke konijnensoort is geschikt om op een appartement te houden, dit in combinatie met 2 kinderen en een cavia?

Sander Janssen zei

Je kunt het best een klein konijnensoort nemen, gezien je een appartement hebt. Adviseer ik een klein konijnenras deze kun je namelijk houden in een hok binnen en zij hebben aanzienlijk minder ruimte nodig dan een groot konijnenras of een reuzen konijnenras. Verder adviseer ik een konijnenras te nemen met een vriendelijk karakter. Hiermee kom je uit op een konijnenras zoals de Rus, Klein Lotharinger, een Hollander of bijvoorbeeld een Tan konijn.
Een konijn en een cavia in één hok gaat waarschijnlijk niet/minder.goed. Daarom adviseer ik wel om voor deze twee dieren een apart verblijf te regelen. Wanneer je het konijn en de cavia los in de kamer laat lopen, dan zou het wel goed kunnen gaan aangezien dit voor beide dieren een 'neutraal' terrein is. Wel zou je moeten kijken of het klikt met een konijn en de cavia. Dus wanneer je het konijn gaat kopen, dan kun je de cavia meenemen om te kijken of ze elkaar niet meteen aanvallen en of er een 'klik' is. Ik hoop je hiermee wat meer op weg geholpen te hebben om een leuk konijn uit te zoeken.

Sander Janssen zei

De pagina met konijnenrassen is aangevuld met het Pool konijnenras. Dit is eigenlijk het konijnenras dat je bedoeld. Omdat de Pool wit is met rode ogen wordt dit ook wel een Albino konijn genoemd.

Sander Janssen zei

We hebben één en ander onderzocht, en er blijkt geen Madagascar konijnenras te bestaan. Wel is er een kleur dat Madagascar wordt genoemd. Deze kleur komt onder andere voor bij De Nederlandse Hangoor Dwerg. Die kun je wel terugvinden op de pagina over konijnenrassen, het tweede konijnenras bij de kleine konijnenrassen.

Anoniem zei

Cavia en konijn samen is geen geschikte combinatie! Cavia's nooit alleen houden, zijn groepsdieren. Dus: cavia erbij.

Sander Janssen zei

Dank voor je aanvullende antwoord. Echter was de vraag of konijnen en cavia's samen goed te houden zijn. Dat moet worden uitgeprobeerd, uiteraard prefereer ik er ook niet voor om beide dieren in 1 kooi te houden. Maar wanneer ze 'los' lopen kan het wellicht wel goed gaan. Echter heeft dit sterk met het karakter te maken, zo gaan sommige konijnensoorten ook niet goed met elkaar en ook niet met andere dierensoorten.

ilona zei

De foto die bij de thrianta staat is zeker geen thrianta. Daarnaast mogen ze tussen de 2 en 2,75 kg wegen. Het gemiddelde gewicht is dus zeker geen 2,8kg.

Anoniem zei

Belgisch zilver, wit van dendermonde, blouw van Ham zijn hier in Belgie plaatselijke rassen die hier erkend zijn en hier op alle tentoonstellingen wel te zien zijn. En zo zal elk land zijn typische minder bekende rassen wel hebben zeker.....

Anoniem zei

Ik zie de teddy dwerg en teddy widder er niet bij staan, zijn nu ook erkende rassen, groetjes

Sander Janssen zei

Dank voor je reactie, het teddy konijn dient inderdaad nog te worden toegevoegd aan dit overzicht. Binnenkort kun je ook het teddy konijn terugvinden op deze pagina.
Ons doel is om een compleet overzicht te verkrijgen, echter bestaan er erg veel konijnenrassen en kruisingen.

Sander Janssen zei

Dank voor de aanvulling. We zullen de konijnenrassen noteren en mogelijk aanvullen. Zodra het ras is vermeldt zal er een reactie volgen. We zijn erg blij met de feedback.

Sander Janssen zei

Beste Ilona,

We hebben de foto nogmaals nader bestudeerd, het was inderdaad geen Thrianta konijn. De afbeelding is inmiddels vervangen voor het juiste exemplaar (de Thrianta). Je opmerking over het gewicht van het konijn, dat heb ik ook even bekeken en dat dient circa 2,6 kilo te zijn. Dit hebben we ook aangepast. Dank voor je feedback. Op deze manier wordt het blog steeds uitgebreider en aangevuld met bruikbare informatie, zodat (toekomstige) konijneneigenaren correcte informatie over het konijnenras verkrijgen.

Suzanne De Wit zei

Helaas zie ik mn reactie niet staan dus poging 2, mocht mijn vraag er nu 2 x staan alvast mijn excuses.

Ik heb een konijn van 3,5 maand oud. Ze heeft (grote) hangoren, weegt nu 1,3 kg. Is wit en aan de onderkant, poten, neusje en oren donkerder (bruin/grijs). Aan de zijkant lijken het net vlammen in haar vacht (heel grappig). Bij aanschaf was het "een hangoor" maar ben nu erg benieuwd wat voor hangoor het is. Ik hoor graag van.jullie en alvast bedankt!

Groetjes suzanne

Sander Janssen zei

Hallo Suzanne,

Dank voor je reactie. Het zou goed kunnen dat het een Nederlands Hangoor konijn is, de Nederlands Hangoor dwerg. Dit konijnenras kan bijna 2 kilogram wegen. Heeft lange oren tot wel 26 centimeter lang en komt voor in de kleurstellingen zoals je beschrijft. Lijkt het konijn que bouw niet op de Nederlandse hangoor dwerg die je op dit blog terug vindt (zie kleine konijnenrassen)

PS - De reactie wordt pas op de website geplaatst, zodra deze door mij is beoordeeld (gezien er soms spammers actief zijn).

sven heijkoop zei

hoi ik heb een hollander van 7 maand worden ze dan nog veel groter

Sander Janssen zei

Hoi Sven een konijn groeit tot ongeveer 9 maanden. De Hollander die je hebt is dus bijna volgroeid. In de laatste paar weken/maanden groeit een konijn nog maar weinig

quin2001 zei

Hallo.
Mijn konijn is een Vlaamsereus.
En die oren zijn nu al 18 cm en hij net 10 weken en we weten zeker dat hij een Vlaamse is en raszuiver.hoeveel mag een Vlaamse reus maximaal wegen

Anoniem zei

Beste Sander, ik heb even een vraagje... wij hadden 2 kleurdwerg konijnen van ongeveer 2 jaar oud. Nu is er gisteren eentje overleden en wij willen graag overstappen op de vlaamse reus. Kunnen wij nu een vlaamse reus bij het kleurdwerg konijntje zetten of kan dit niet?

Alvast bedankt, Monique

Sander Janssen zei

Hallo Monique,

Wat sneu dat het konijn op zo'n jonge leeftijd is overleden. Om op je vraag terug te komen. Een Vlaamse reus kan prima gehouden worden met een ander konijnenras. Echter moet je er wel op letten dat beide konijnen voldoende ruimte hebben. Een Vlaamse reus wordt erg groot (het is een reuzen konijnenras) en hebben hierdoor veel bewegingsruimte nodig. De ideale situatie is dat beide konijnen een eigen verblijf hebben en een gezamenlijke ren. Zo kunnen ze met elkaar spelen en hebben ze toch kun eigen verblijf/territorium.
Daarnaast moeten de konijnen 'gekoppeld' worden. Ze moeten goed met elkaar overweg kunnen. Een Vlaamse reus heeft een vriendelijk en zachte karakter, en dwergkonijnen hebben doorgaans ook een vriendelijk karakter. Dus ik denk wel dat het goed gaat. Echter is dit nooit met 100% zekerheid te zeggen, gezien het dieren blijven met een eigen willetje en karaktereigenschappen. Let ook goed op het geslacht. Twee vroedsters (vrouwtjes) gaat niet meestal goed. Echter twee mannetjes (rammetjes) of een mannetje en een vrouwtje samen gaan vrijwel altijd goed. Uiteraard moet je in het laatste geval ervoor zorgen dat een van beide gesteriliseerd wordt, anders heb je straks een heleboel konijnen. Ik hoop dat ik hiermee je vraag naar tevredenheid heb beantwoord. Veel succes met het zoeken naar een Vlaamse reus.

Sander Janssen zei

Hallo Quin2001,

Mijn excuus voor de late reactie, om op je vraag in te gaan.
De Vlaamse reus heeft een ideaal gewicht van 7,5 kilogram, het minimale gewicht voor een volgroeide Vlaamse reus ligt op 6 kilogram.
De oren zijn in het begin erg groot, dat komt bij meer konijnenrassen voor zoals de Franse hangoor, deze zullen niet erg veel meer gaan groeien. Hiermee verwacht ik je vraag voldoende beantwoord te hebben.

Sander Janssen zei

Sinds vandaag is er informatie bij gekomen over het Belgisch zilver. Dit is een ras dat ik eerlijk gezegd nog niet kende. Het blijkt ook een redelijk zeldzaam konijnenras te zijn. Dank voor de aanvulling. De andere rassen die u noemde zullen we eerdaags ook op het blog vermelden.

Anoniem zei

Ik mis de teddy widder.. superlief ras maar vergt wel veel verzorging

Anoniem zei

ik heb een Franse Hangoor van zeven jaar, leeft nog steeds :)

Sander Janssen zei

We hebben het Teddy widder konijnenras in het overzicht gezet. Leuk beestje, lijkt veel op het Angora konijn.

Anoniem zei

Alaska konijn staat er niet bij!

Sander Janssen zei

Je hebt niet goed gekeken want het alaska konijn staat wel op deze pagina. Kijk maar onder de kleine konijnenrassen.

Anoniem zei

Ik heb een konijn gekocht, het is een kruising van een Vlaamse reus en een ander ras. Wat voor ras zou dat kunnen zijn? het is een grijs konijn en iets kleiner dan een vlaamse reus.

Sander Janssen zei

Wat leuk dat je een konijn hebt gekocht. Heb je hem/haar ook al een konijnennaam gegeven, anders kun je op de pagina konijnennamen wellicht een leuke naam vinden. Het is lastig om te zeggen met welk konijnenras je Vlaamse reus is gekruist op basis van alleen de kleur. Er zijn meerdere konijnensoorten die grijs van kleur zijn. Denk bijvoorbeeld aan een chinchilla een Meissner hangoor of een (Belgisch) Zilver konijn.

Anoniem zei

Hoi, even vraagje, wij hadden eerst een thrianta en we hebben er een rijnlander bijgekocht. Maar de thrianta zit steeds achter de rijnlander aan en ze hebben vaak ruzie, wat moet ik doen om ze te verzoenen

Sander Janssen zei

Hallo, om je vraag goed te kunnen beantwoorden heb ik wat meer informatie nodig. Om konijnen te koppelen is het geslacht namelijk ook erg belangrijk, ook leeftijd kan veel schelen. Het zou best kunnen dat het Thrianta konijn dat je eerder had zijn territorium aan het verdedigen is.

Echter is het ook een normale reactie van het konijn, ze zijn namelijk aan het uitvechten wie de leider wordt van hun twee. Soms kunnen er aardig wat plukken haar door de lucht vliegen wanneer de konijnen dit aan het bepalen zijn. Je kunt meer informatie vinden in dit artikel;
http://konijn-en-meer.blogspot.nl/2014/08/konijnen-aan-elkaar-koppelen.html

Sander Janssen zei

Qua karakter lijken het Rijnlander konijn en het Thrianta konijn wel goed bij elkaar te passen, ze hebben beide een zacht karakter. Dus ik vermoed dat het ligt aan het territoriale gedrag van de konijnen, waarbij mogelijk het geslacht van de konijnen ook een rol speelt.

Anoniem zei

Hoi, het zijn allebei rammelaars en ook allebei geboren ergens begin-lente. De thrianta is in de zomer hier komen wonen en de rijnlander in november.Ze lopen rond in de hele tuin van 10×30.
Alvast bedankt, groeten jerom

Sander Janssen zei

Dag Jerom, zoals je het omschrijft lijkt het mij dat ze aan het bepalen zijn wie de baas is. Als dit eenmaal bepaald is moeten ze rustiger worden.

ilse zei

Zou er iets ingesteld kunnen worden dat je een foto van je konijn kan sturen of dat ik die ergens heen kan sturen want ik wil heel graag weten wat voor rassen mijn konijnen zijn maar 1 is een beetje moeilijk te omschrijven��

ilse zei

Oke

Sander Janssen zei

Hallo Ilse,

De foto's die je hebt gestuurd heb ik zojuist even goed bekeken, het zwart met witte konijn heeft erg veel weg van het konijnenras Hollander. Zeker met de witte kraag, echter ontbreekt de witte bles op zijn koppie. Om deze reden denk ik dat het een mix is van 2 konijnenrassen. Namelijk een Tan konijn en een Hollander. Gezien de donkere kleur die wat meer de overhand heeft. Beide konijnenrassen zijn qua bouw met elkaar te vergelijken alleen is het Tan konijn wat donkerder dan een Hollander. Om deze reden vermoeden we dat het een kruising is tussen een Tan en een Hollander konijn,

Sander Janssen zei

Het tweede konijn - dat is een stuk groter dan het eerste.
Dat konijn lijkt sterk op een Franse hangoor, het konijn heeft een wat plattere snuit - hetgeen ook bij een Franse hangoor het geval is. Echter ontbreken de gigantische flaporen. Wel is het een wat groter konijn dan de eerste. Gezien de kleurstelling vermoeden we dat het een Wener konijnenras is. Dit konijnenras heeft dezelfde kleursamenstelling als het konijn dat u heeft. Ook is de snuit van vrijwel hetzelfde model en komt de grote van de oren en het lijf overeen.

ilse zei

In de dierenwinkel zeiden ze dat die zwarte witte een kleurdwerg is

Sander Janssen zei

De kleurdwerg is naar mijn idee een stuk kleiner. Wanneer je zoekt op een kleurdwerg, dan zijn de oren hiervan een stuk kleiner. Vandaar dat ik vermoed dat het een kruising is tussen een Hollander en een Tan konijn. De bouw van die konijnenrassen komt wat meer overeen dan die van een kleurdwerg.

ilse zei

Oke dankuwel!

Sander Janssen zei

Voor meer informatie en de foto's bekijk het artikel op ons blog
http://konijn-en-meer.blogspot.nl/2015/02/bezoekersvraag-welk-konijnenras-is-dit.html

grace zei

Hallo,ik heb een vraagje. Ik heb ergens gelezen dat als je een franse hangoor lekker aan het aaien bent, en je stopt daar dan mee. Dat je franse hangoor je dan kan gaan bijten, en dat hij/zij daarmee wil aangeven dat je niet moet stoppen met aaien. Klopt dit? Zo ja, hoe zou je dat kunnen afleren?

Sander Janssen zei

Hallo grace,

Wij hebben zelf ook een Franse hangoor en die vertoonde dit gedrag ook. Wat wij hebben gedaan is dat iedere keer wanneer het ging bijten (meer vastpakken want het deed niet echt pijn) dan straften we haar. In het begin zette we haar weg, dus terug op dr grond. Dit hielp niet veel na verloop van tijd. Toen hebben we het afgeleerd met een plantenspuit die op de hardste straal ingesteld werd. Iedere keer als ze beet dan sproeiden we een keer op haar achterlijf daarvan schrok ze iedere keer, op een gegeven moment had ze het door dat het gebeurde wanneer ze beet dus stopte ze ermee. Let op dat je hierbij wel alleen op haar achterlijf spuit en niet in de oren of ogen. Ook moet je dit 2 tot 3 weken volhouden want konijnen leren gewoonten heel moeilijk af. Ik hoop dat je het hiermee ook kunt afleren.

ilse zei

Ik heb u nog foto's gestuurd van 3 andere konijnen weet u welk ras ze zijn

Reese Lacht zei

Hallo,
Wij hebben sinds een paar dagen twee konijntjes. Ik ben ontzettend benieuwd naar het ras. We hebben een zwart konijn en een 'camel' kleurige. Ze zijn broertjes en komen uit een nestje uit het asiel (op straat gevonden zonder hun moeder). Alle konijntjes uit het nest zijn of helemaal zwart of camel

Reese Lacht zei

En zwarte oogjes. Het is een middelmaat konijn zeiden ze bij het asiel. Met rechte oren. Een konijntje uit het nest was zwart met een iets lichtere onderkant. Ik ben benieuwd of u enig idee heeft van het ras, ik kan namelijk niets vinden wat er op lijkt...alvast bedankt.
Sorry voor het bericht uit twee delen maar het mislukte de eerste keer om verder te schrijven.

Sander Janssen zei

dag reese, met deze informatie kunnen we weinig. Zou je kunnen aangeven hoe groot de konijnen zijn en of het hangoren of recht opstaande oren heeft? Dan kunnen we het nauwkeurig uitzoeken.

Sander Janssen zei

Dag Reese,

Geen probleem. om op je vraag in te gaan. Het doet ons sterk denken aan een Tan konijn. Dit konijnenras is klein / middelgroot is zwart en heeft een bruine buik. Ook heeft dit konijnenras korte en rechtopstaande oren. Kijk maar eens op deze pagina bij het tan konijn, lijkt dat er een beetje op?

Els van Gennip zei

Ik heb een klein papillon vosje, de winkel eigenaar vertelde alleen dat het een vosje is. Niet wetende dat dit soort vosjes (wit met zwarte vlekken, staande oren en pluizig haar tussen de oren) ook een andere naam had. Mijn konijn is wel heel angstig moet ik toegeven, hij vindt t niet leuk om opgepakt te worden. En hij heeft moeite om in een hoekje van zijn bak waar zijn wc staat ook echt zijn boodschap te doen. Als hij behandeld is (castratie) wil ik ooit een vriendje of vriendinnetje voor hem kopen want vind het best wel zielig om hem zo alleen in zijn hokje te zien.

Sander Janssen zei

Dag Els, wat leuk dat het konijn je bevalt. In de dierenwinkel worden vaak konijnenrassen die met elkaar gekruist zijn 'vosjes' genoemd. Alleen is dat niet het echte konijnenras (dat is namelijk een zeldzaam en duur konijnenras) . Als je meer informatie wilt hebben over het koppelen van konijnen, kun je op dit blog meer vinden. Kijk maar eens bij de kennisbank (hier aan de rechterkant) en dan onder konijnengedrag. Of op deze pagina http://konijn-en-meer.blogspot.nl/2014/08/konijnen-aan-elkaar-koppelen.html Succes met het opzoeken van een nieuwe konijnenvriendje.

Anoniem zei

Beste Sander,
Mijn ouders hebben een Franse hangoor en mijn nicht ook. Echter is die van mijn nicht een stuk groter. Nu ik inmiddels op mezelf woon wil ik er zelf ook eentje aanschaffen. Echter wil ik het liefst een groot konijn. Kun je aangeven wat de lengte is van een Franse hangoor als hij/zij languit op de grond ligt? Scheelt dit veel met een Vlaamse reus?
Ik hoor het graag.

Sander Janssen zei

Dag,

Wij hebben zelf ook een Franse hangoor thuis, ze is liggend 70 centimeter lang.
Echter verschilt het per konijn, ik ken ook mensen die hebben een Franse hangoor van 80 centimeter. Het is maar net hoe groot de ouders van het konijn zijn, het is eigenlijk net zoals bij mensen. Wanneer de ouders lang zijn dan is de kans ook groot dat de kinderen lang worden, het is genetisch bepaald. Om op je vraag mbt de Vlaamse reus in te gaan, dit konijn wordt wel iets zwaarder maar of het veel groter wordt kan ik je niet zeggen, is erg lastig in te schatten. Wat ik wel weet is dat Duitse reuzen heel erg groot kunnen worden. Van dat ras stamt zelfs het grootste konijn van de wereld af. Veel plezier met het uitzoeken van een leuk konijn.

ilse zei

Hallo, ik heb 8 verzorgkonijnen waarvan 3 Rijnlanders nu heb ik 5 waar ik het ras van wil weten�� ze zijn allemaal verschillend

Sander Janssen zei

Dag Ilse, wat leuk dat je zoveel konijnen hebt.
Kun je beschrijven hoe de twee konijnen waarvan je het ras wilt weten eruit zien?
- Wat voor kleur hebben ze?
- Hoe groot zijn ze ongeveer?
- Hebben ze hangoren of rechtopstaande oren?

Mocht je Twitter hebben, dan kun je ook een foto (of meerdere) sturen naar ons Twitteraccount
https://twitter.com/Konijnenmeer

ilse zei

Ik stuur wel even foto's via twitter

ilse zei

Gestuurd als het goed is

Anoniem zei

wat voor konijn is bijna zijn hele vacht bruin met zwart en wit[niet groot] levendig karakter.

Sander Janssen zei

We hebben je tweets beantwoord

Sander Janssen zei

Heeft het konijn rechtopstaande oren of hangende oren? Bij rechtopstaande denk ik aan een vosje (kruising tussen meerdere rassen) / bij een hangoor aan een hangoordwerg

Anoniem zei

Welk ras zou goed kunnen bij (kriel) kippen?

Sander Janssen zei

Konijnen met een zacht karakter. Hier op de kinderboerderij lopen dwerg hangoren samen met kippen.

Sander Janssen zei

Konijnen met een zacht karakter. Hier op de kinderboerderij lopen dwerg hangoren samen met kippen.

Anoniem zei

Ok dank u.�� ga ik met mijn Kids naar de plaatselijke kinderboerderij ��

Mvg Danielle

Anoniem zei

Moeten ze dan eigenlijk nog inentingen hebben?
Mvg Danielle

Anoniem zei

Ik kan mijn konijn bij geen van deze konijnenrassen plaatsen. Het is een hangoor met verschillende tinten bruin( het lijkt zelfs een beetje op een pannenkoek met bruine suiker). Het is een konijntje met vrij veel haar dus meer dan dat van een Nederlands hangoor dwerg maar minder dan de teddy Widder. Welk kan het zijn?

Sander Janssen zei

Het kan best een hangoordwerg zijn dat is gekruisd met een ander ras

Sander Janssen zei

Een konijn dient altijd entingen te hebben tegen Myxomatose en VHD.
Meer informatie daarover kun je terugvinden op
http://konijn-en-meer.blogspot.nl/2014/11/konijnenziekte-vhd.html en http://konijn-en-meer.blogspot.nl/2014/11/konijnenziekte-myxomatose.html (link even kopiëren en plakken)

Sander Janssen zei

We hebben je Tweets reeds ontvangen en beantwoord.

Anoniem zei

Ja ik dacht het. Bedankt

Anoniem zei

De leeuwenkop staat er nog niet bij

Sander Janssen zei

Dank voor de aanvulling. We gaan ervoor zorgen dat de Leeuwenkop er zo snel mogelijk bij komt te staan.

lola zei

Hallo, wat veel konijnenrassen! Ik denk dat ik een Pool konijn is, ze heeft stempelsin haar oren maar we kunnen niet vinden waar ze vandaan komt

Sander Janssen zei

Dag Lola,

Misschien kan een dierenarts je verder op weg helpen met de stempel? Het zou ook goed kunnen dat de stempel is gezet om aan te tonen dat het beestje gechipt en geënt is. Maar dat durf ik ook niet met zekerheid te zeggen. Dus als je de volgende keer een inenting gaat halen voor een konijnenziekte, kun je het aan de dierenarts voorleggen. Wellicht dat die weet waarvoor de stempel staat. Veel plezier met je konijn!

Anoniem zei

Hallo,
Engelse vlinder, hermelijn, engelse zilver, sallander, thuringer, enzo staat er niet bij.
groetjes!

Sander Janssen zei

Dank voor je aanvulling. We gaan het er binnenkort bij plaatsen

Sander Janssen zei

Het Leeuwenkop konijnenras is toegevoegd aan het overzicht, je vindt het onder de kleine konijnenrassen. Nogmaals dank voor de aanvulling.

Sander Janssen zei

De Hermelijn is toegevoegd aan het overzicht, je kunt het vinden onder de kleine konijnenrassen.
Over de Engelse vlinder hebben we nog geen informatie kunnen vinden, heeft u wellicht wat informatie over het Engels vlinder konijnenras?

Anoniem zei

Hallo,
Ik zoek een boek waarin alle konijnenrassen worden beschreven. Heeft u een boek die u adviseren kunt? Is de Encyclopedie voor Konijnen en knaagdieren van Esther Verhoef een goede?

Mvg,
Janine

Sander Janssen zei

Dag Janine.

Ik heb geen idee of het boek van Esther Verhoef een goed boek is, ik ken het niet. Zelf ken ik het boek ''High Five met je konijn" wel, hierin wordt uitgelegd hoe je een konijn kunt opvoeden.
Wel weet ik dat er verschillende boeken zijn waarin konijnenrassen worden beschreven, hoewel ik geen boek ken waarin alle rassen beschreven zijn.

nick slob zei

Hoi ik wil graag een konijn hebben jullie tips om mijn ouders over te halen gr

Sander Janssen zei

Je zou met je ouders naar een dierenwinkel kunnen gaan en iedere keer naar de konijnen kunnen gaan. Misschien zien ze dan in dat je het heel erg graag wilt.
Ook moet je goede argumenten hebben, dat je het konijn altijd zelf zal verzorgen. En dat een konijn niet heel erg veel geld kost, circa 25 euro per maand. En een konijnenhok is vaak voor een paar tientjes tweedehands te kopen. Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Succes!

Anoniem zei

Beste,
Ik heb een koppeltje konijntjes (sinds pasen). Gisteren stelde ik vast dat ons manneke zijn goesting aan het doen was. ik weet echter niet of het 2 zuivere raskonijntjes zijn.
de voedster is een langharige angora maar van het rammetje ben ik niet zeker. hij is pikzwart en heeft beduidend minder donzig haar en rechte oortjes ,ook gekocht als Angora. Kan dit een angora zijn?

Sander Janssen zei

Qua kleurstelling kan het een angora konijn zijn. De structuur van de vacht kenmerkt een angora deze is altijd lang, pluizerig en zacht.

Anoniem zei

Hallo,
Wij zitten te denken om een franse hangoor aan te Schaffen. Zaterdag gaan we bij een nestje kijken. Het is de bedoeling dat hij buiten in de tuin komt onder een afdak vh tuinhuis. Nou vroeg ik me af wat de maat moet zijn van het (slaap) hok. Hij/zij zou zowiezo vrij lopen onder t afdak (3 bij 1.8 meter denk ik) en als we thuis zijn (70 % vd dag) door de hele tuin (vrij groot). En klopt het dat een ram wat minder nukkig is dan een voedster? Heb 2 kinderen van 1 en 4 jaar
Alvast bedankt voor de info
Esther

susanne zei

Leuk om te lezen! Ik heb zelf 2 Teddy widders (1 beige ram, 1 witte voedster), 2 Hollanders (1 bruin, 1 grijs, allebei voedsters), 3 Rex dwergen (1 zwarte voedster, 1 dalmatiner zwart voedster en 1 dalmatiner zwart ram), 3 pool roodogen (voedsters) en 4 pool blauwogen (2 voedsters, 2 rammen). De pooltjes heb ik net overgenomen van een hobbyfokker omdat hij er geen tijd meer voor had. Dit was ook te zien aan de konijnen, ze zijn mager en de nagels waren echt heel lang. Heeft u misschien een tip voor mij zodat de konijntjes weer goed op gewicht komen? Als ze weer op gewicht zijn en goed gezond zijn, ga ik voor een aantal een nieuw goed thuis zoeken aangezien ik al zoveel konijnen heb.
Mvg,
Susanne

susanne zei

Ik zou eerder konijnen kopen bij een fokker dan uit de dierenwinkel.

Sander Janssen zei

Dag Susanne, dat is een keuze die je zelf moet overwegen. Bij een dierenwinkel wordt het konijn meestal ingeënt en krijgt het een medische keuring voordat deze verkocht wordt. Dit gebeurt bij een fokker vaak niet. Je zou ook nog een konijn kunnen adopteren uit een asiel.

Sander Janssen zei

Dag Esther,

Wat leuk dat jullie een Franse Hangoor willen kopen. Zelf heb ik er ook een.
Een Franse hangoor kan prima buiten gehouden worden, mits deze dat gewend is aangezien het in de nacht soms nog wel aardig koud kan zijn. Zelf heb ik een hok van ongeveer 1x2 meter waarin het konijn slaapt en verblijft als we niet thuis zijn, verder loopt het hier ook vrij rond. Daar kan het prima in liggen. Gezien de grote van het konijn zal ik wel minimaal deze afmeting aanhouden.
Vroedsters zijn normaliter inderdaad wat feller dan rammen, zeker als deze niet gesteriliseerd zijn. Hoewel een Franse Hangoor vroedster ook best wel tam te krijgen is adviseer ik je toch een mannetje te nemen, veel plezier met het zoeken naar een geschikt konijn.

Sander Janssen zei

Wat leuk dat je zoveel konijnen hebt. Goed om te lezen dat je ze zo goed verzorgd.
Succes met het vinden van een geschikt baasje voor de pool konijnen.

Anoniem zei

Hallo,

Afgelopen weekend is een van mijn konijnen overleden (witte hollandse hangoor 5,5 jaar) haar vriendje een black en tan van 6,5 jaar moet nu zijn maatje missen. Wat kan ik het beste doen moet ik hem nu alleen laten of toch een nieuw maatje voor hem zoeken. En zou je dan beste kunnen gaan voor een jong konijn 0-1 jaar of iets ouder. Alvast bedankt.

Sander Janssen zei

Hallo

Wat sneu dat je konijn is overleden. Je kunt een nieuw konijn bijkopen het maakt niet veel uit of je nu een jong konijn of een wat ouder beestje koopt. Wel is het belangrijk om te kijken of er een klik is tussen de 2. Weet je ook waar je konijn aan overleden is? Als het myxomatose of vhs is dan kan het andere beestje ook ziek zijn en kan ook je nieuwe konijn besmet raken. Let daar dus wel op. Veel succes met het vinden van een nieuw konijn.

Anoniem zei

Konijntje is overleden aan een abces onder de kin kon eventueel komen door een tandwortelontsteking verder konden ze niets zien. Diverse keren bij de dierenarts geweest hebben helaas niet geholpen. Het andere konijn loopt zijn maatje ook telkens te zoeken dan zal ik maar snel opzoek gaan naar een nieuw vriendje!

Sander Janssen zei

Dag,

Dan is het verder geen probleem, veel succes met het vinden van een nieuw maatje.

SolitiaGaming zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
SolitiaGaming zei

Hallo, ik heb 2 verschillende konijnen die ik niet in de lijst kan vinden.
Eentje is een Rex Widder en de andere weet ik helaas het ras niet van.
Het is een konijntje van 2 kilo met hangoren.
Lange haren zwart/wit gekleurd.

Zou u misschien wat informatie over beide hebben zoals levensverwachting?
Bedankt

Anoniem zei

Ik heb eigenlijk een vraag hoe groot een lotharinger kan worden je hebt 2 soorten maar ik weet niet welke ik heb dan kan ik me er beetje op voorbereiden hahaha hij zou nu ong week of 15 zijn en vind hem al erg groot. mvg

Sander Janssen zei

Je hebt inderdaad 2 soorten Lotharinger konijnen, een groot en een klein soort. Het grote soort wordt ongeveer 60 centimeter lang, het kleine soort ongeveer 30 centimeter. Een konijn groeit ongeveer 9 maanden, waarin de eerste 3 maanden het snelst. Zie http://konijn-en-meer.blogspot.nl/2013/12/konijnen-groeien.html voor meer informatie over de groei van het konijn.

Mädde De Vries zei

Hallo!
Ik hoop hier wat meer informatie te vinden over mijn konijn, misschien dat iemand hier mij kan helpen?

Ik heb namelijk sinds 2 maand een konijntje (gekocht bij de dierenspeciaalzaak) en ik zie hem bijna groeien waar ik bij sta, dat hijzo snel groeit is dan ook geen verrassing want hij is namelijk een kruising tussen een (hangoor) dwergje en een Vlaamse reus. (Mijn vrienden en ik zijn nog steeds verbaasd om hoe dat mogelijk is :p ) maar hij lijkt tegelijk verdacht veel op een Japanner op de hang oortjes na.
De vraag is nu dus: is mij verkeerde informatie gegeven over de ouders of is hij gewoon een mengsel van meerdere soorten?
En daarnaast is mijn vraag (er vanuit gaande dat hij een kruising is tussen een Vlaamse reus en een dwerg) hoe groot zal hij ongeveer worden of is dat niet te zeggen?

Groet,

Maddie

Sander Janssen zei

Door de kruising kan het zijn dat de kleuren van beide konijnenrassen voorkomen. Het is namelijk een kruising van de twee rassen. Dus de beide eigenschappen van de dieren kan voorkomen bij jouw konijn. Hoe groot het konijn uiteindelijk zal worden is lastig in te schatten. Echter verwacht ik niet dat het konijn even groot zal worden als een Vlaamse reus, aangezien het met een klein konijnenras is gekruisd. Een Vlaamse reus wordt ongeveer 60 centimeter lang een dwergkonijn wordt ongeveer 30 centimeter lang. Dus ik denk dat het konijn daar ergens tussen komt met zijn lengte. Je geeft aan dat je sinds 2 maanden het konijn hebt, in die tijd groeit een konijn ook het meest. Zie ook http://konijn-en-meer.blogspot.nl/2013/12/konijnen-groeien.html

Anoniem zei

Hoi, Ik woon in Suriname en heb een konijn, helaas weet ik niet welk ras het is.
Ik heb haar 3 maanden oud gekregen.
Ze ziet er een beetje uit als de Parelgrijs van Halle, echter weet ik niet zeker of zij wit geboren is.
haar oren zijn een beetje donkergrijs en rechtopstaand.
Haar lijf is grijs-wit (over haar rug wit en aan de zijkanten grijs.
Ze heeft wel degelijk lange orden, die heb ik niet gemeten.

ik zou graag weten welk ras zij is.

Sander Janssen zei

Het is lastig om op deze manier te zeggen welk ras het is.
Een Hollander konijn heeft ook dezelfde samenstelling zoals je aangeeft.
Die heeft ook een witte streep en andere kleuren op het lichaam.
Het zou ook goed kunnen dat het een kruising is van meerdere konijnenrassen.

Miss arwen zei

nou vraagje, hoeveel konijnen rassen en kleuren zijn er op de hele wereld? het is een vraag van de wii mijn dierenpension. de 2de bij uitbreiden dan staat er ook die vraag en dan is het niet makkelijk
alsjeblieft help!

Sander Janssen zei

Er bestaan wereldwijd ongeveer 200 konijenrassen. Kleurencombinaties zijn er nog meer.

Anoniem zei

Dankje, ik heb nog een vraag:
Welk konijn zou ik het beste als partner voor mijn konijn kunnen kiezen?
Zij is nu alleen en ik wil haar graag een maatje geven.

Sander Janssen zei

Dat is moeilijk te zeggen, het heeft erg te maken met het karakter van jouw konijn en het konijn dat je wilt koppelen. Ik neem aan dat je een vrouwtjeskonijn hebt (omdat je over haar spreekt). In dat geval kun je het best een gesteriliseerd mannetjes konijn erbij nemen, dat geeft de grootste kans dat het goed gaat. Echter kan er ook prima een vrouwtjeskonijn bij maar dat zou je moeten uitproberen. Meer over het koppelen van konijnen vind je hier http://konijn-en-meer.blogspot.nl/2014/08/konijnen-aan-elkaar-koppelen.html

Anoniem zei

Mijn konijn lijkt op een japanner alleen lijkt ie niet op het plaatje hij heeft meer ronde vlekjes in verschillende kleuren. Hij heeft oik grote hangoren en weegt ong 4 a 4,5 kg. Heb je een tip hoe ij erachter kan komen wat voor soort konijn hij daadwerkelijk is? Hoe oud worden de meeste konijnen

Sander Janssen zei

Het zou goed kunnen dat je konijn een kruising is van meerdere soorten konijnenrassen. Het is moeilijk om te achterhalen of je konijn echt raszuiver is óf dat je konijn een kruising is van meerdere soorten. Daarvoor moet je de 'ouders' van het konijn ook bestuderen. De gemiddelde levensduur van een konijn is sterk afhankelijk van de situatie waarin zij leven én wat ze te eten krijgen. Gemiddeld genomen worden de kleine konijnensoorten wat ouder dan de grotere konijnensoorten. Een gemiddelde levensverwachting ligt op circa 7 jaar.

daphne zei

Ons konijn lijkt qua tekening en kleur op een Parelfeh, maar is een stuk pluiziger en is een stuk lichter (2 kg bij 8 maanden oud). Heb je enig idee waar hij mee gemixt zou kunnen zijn en wat we mogen verwachten qua uiteindelijk gewicht/grootte en levensverwachting?

Groetjes,

Daphne

Sander Janssen zei

Dag Daphne,

Pluizige konijnen zijn Angora's of Teddywidder konijnen. Wellicht dat het daarmee gekruist is.
Je konijn is 8 maanden geef je aan, dan is het ook bijna volgroeid. Een konijn groeit namelijk circa 9 maanden, dan zal het enkel nog maar dikker worden in plaats van groter. Dus ik verwacht dat het konijn ongeveer 2,5 á 3 kilogram gaat wegen. De levensverwachting ligt bij kleine konijnenrassen rond de 6 tot 8 jaar.

Nikita Currinckx zei

Ik heb een konijntje een klein muis grijs met wit en n kleine bles op zijn hoofd ook heeft hij kleine oortjes en fel blauwe grote ogen. wat voor ras is dat?

Sander Janssen zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Sander Janssen zei

Dag Nikita,

De omschrijving van het konijn met de kleur en de bles op zijn hoofd doet me denken aan een Hollander konijn. Echter kleine oortjes en de fel blauwe ogen komen eigenlijk alleen maar voor bij een Pool konijn. Hierdoor vermoed ik dat je een Hollandse dwerg hebt, dit konijnenras heeft immers beide eigenschappen

Anoniem zei

Wij hebben 2 duitse reuzen wildkleur. Vader meer grijs zwart bruin en Moeder meer bruin met zwart. Ouders van onze reuzen (opa en oma) waren wildkleur bruin en zilvergrijs. Tot onze verbazing zit er in ons nest een witte albino en een zwart konijntje ; de andere 6 zijn wildkleurig. Heeft u een verklaring en kan dit of zijn we voorgelogen en waren de ouders dus geen raszuivere duitse reuzen. Het nest van de ouders (ooms en tantes) waren allemaal wildkleurig dat hebben we gezien.

Sander Janssen zei

Het kan altijd voorkomen dat er een x en een y chromosoom foutief wordt gekoppeld, dan krijg je een afwijking bij de nakomeling. Het heeft te maken met een 'foutje' in de pigment melanine in het haar. Het zwarte konijn heeft blijkbaar teveel pigment en de albino te weinig.

Anoniem zei

hoi ik heb een zwart konijn best zwaar heel rustig geen rooie ogen welk soort heb ik dan

Sander Janssen zei

Dat kunnen verschillende soorten konijnen zijn. Een Alaska, van Beveren, Belgische haas en de Havana zijn allemaal zwarte konijnen. De van Beveren en de Belgische haas zijn wel 2 soorten die wat groter/zwaarder zijn. Kijk maar eens op deze pagina, wellicht staat die er wel tussen.

Karin Massar zei

Dag Sander,
wij hebben twee konijnen van middelgroot formaat. Eentje is zo te zien de belgisch zilver, maar van de andere heb ik echt geen idee. Qua uiterlijk is het exact de vlaamse reus die hier op de site staat, maar ze is hooguit 4 kg en 40 cm. Omdat we nu een nestje hebben zou ik graag willen weten wat ik verkoop. Heb je enig idee wat het zou kunnen zijn?

Sander Janssen zei

Dag Karin,

Het zou goed kunnen dat het wel een Vlaamse reus is, maar dat deze nog wat kleiner is. Omdat het bijvoorbeeld nog niet helemaal is uitgegroeid.

Unknown zei

Wat voor rassen denk je dat de mijne zijn? ik denk kruising angora of angora dwerg. Ze wegen tussen de 1,5 en 2 kg.
Als de link het niet doet kan je ze googlen onder Dopey en Carlijn. De eerste 3 foto's

https://www.google.nl/search?q=dopey+en+carlijn&newwindow=1&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIw7SN3qO9yAIVwVwaCh01vQhD&biw=1600&bih=799#imgrc=5VNlQ7SPpYaQGM%3A

Sander Janssen zei

Dat lijkt inderdaad op een angora dwerg konijn.

Sander Janssen zei

Een teddy widder konijn lijkt trouwens ook erg op een Angora. Deze zijn wel in het zwart te verkrijgen. Het kan daarom ook zijn dat het een teddy widder is.

Anoniem zei

Mijn konijn ziet er uit als een holander maar ze zeggen dat het een dwerkonijn is en hoe oud word mijn konijn dan

Sander Janssen zei

Het blijft altijd heel moeilijk te zeggen hoe oud een konijn wordt. Maar de kleine konijnen worden vaak wat ouder dan de grotere. Zelf heb ik een Hollander konijn gehad die 10 jaar is geworden. Maar ik heb ook konijntjes gehad die maar 4 werden. Gemiddeld genomen worden konijnen tussen de 6 en 8 jaar oud.

Anoniem zei

Mijn konijn heeft rechtopstaande oren, is niet groot maar ook niet heel klein,heeft een klein hoofdje. Is grijs met wit van kleur.

Sander Janssen zei

Waarschijnlijk is dat een konijn dat als "vosje" is verkocht. Vaak zijn dit kruisingen van meerdere konijnenrassen

Anoniem zei

Dan bedoel je denk een teddy dwerg. Een teddy widder heeft namelijk hangoren. Dat zou natuurlijk ook kunnen, maar ik ga er maar van uit van een konijn met staande oortjes.

Sander Janssen zei

Ik bedoelde inderdaad een teddy dwerg.

Anoniem zei

Hoi, ik ga volgend jaar op kamers en wil graag een konijn houden als gezelschapsdier (met mijn studie moet je veel zelfstandig leren). Ik vroeg me af of dit een optie was en zo ja, welke konijnensoort zou hier dan geschikt voor zijn? Ik denk zelf aan een rustig knuffelbaar konijntje (dus niet al te groot). Ik schaf dan uiteraard een binnenhok aan voor 's nachts en laat hem overdag wanneer ik erbij ben gewoon rondhuppelen in mijn kamer. Dit konijntje moet er wel tegen kunnen om lang alleen te zijn, moet ik dan twee konijntjes nemen of is dit niet zo'n probleem?

Heel veel groetjes!

Sander Janssen zei

Wat leuk dat je een konijn wilt aanschaffen.
Een konijn is prima binnen te houden, zeker wanneer je ze zindelijk maakt is dat geen enkel probleem. Een klein konijn kan prima in een binnenhok verblijven gedurende de periode dat jij aan het studeren bent. Een klein konijn met een hoog knuffelgehalte is een teddy widder. Maar ook Nederlandse hangoor dwergen zijn erg leuke konijntjes om te houden.
Het leukst is het om 2 konijnen te houden, dan hebben ze gezelschap aan elkaar. Echter moet je daar natuurlijk wel een groter hok voor hebben, vuistregel is minimaal 1 vierkante meter ruimte per konijn. Maar 1 konijn kun je ook prima houden als je het maar genoeg aandacht geeft.

Unknown zei

ik heb een hangoor konijn, wit met zwarte vlekken, o.a. twee vlekken op de ogen en de achterkant is vrijwel helemaal zwart. Ik heb ook een hollander konijn, het hangoor konijn is ongeveer even groot. De vacht is heel erg zacht, maar niet heel lang. Weet je misschien wat voor soort konijn ik heb?

Sander Janssen zei

Heb het idee dat het een Nederlandse hangoordwerg is. Hebben zelf ook zo´n konijn gehad dat erg lijkt op je omschrijving en dat was een Nederlandse hangoordwerg.

Unknown zei

Ik weet niet welk ras mijn konijn is?Ze is helemaal wit met rond haar neus,staart en lijf bruine kleine plekjes.

Sander Janssen zei

Heeft je konijn ook hangende oren? Of zijn deze rechtopstaand? Bij een hangoor kan het wel eens een Nederlandse hangoordwerg zijn

Anoniem zei

Onze Franse hangoren zijn 10 jaar geworden.
Onze Vlaamse reus is met 5 jaar ingeslapen zij heeft źich vermoedelijk een hernia gestampt...haar achterhand werd zo slecht,dat inslapen enige optie was. Beide rassen heel vriendelijk en liefdevol.
Teddy widder ook, doch stuk kleiner, bij ons de combi met Vlaamse reus...Succes.

Anoniem zei

ja he

Anoniem zei

de oryctolagus cuniculus staat er niet bij

Sander Janssen zei

Oryctolagus cuniculus is de wetenschappelijke benaming voor konijn. Het is dus geen ras, maar een andere benaming voor konijn.

Anoniem zei

Hallo Sander, We willen een Duitse reus kopen, nu is mijn vraag gaat dit samen in een grote ren, 25 bij 60 meter met Wallyby's en Herten, en heeft hij dan een eigen huisvesting nodig of kan hij samen met de Wallyby's in een hok, we hebben 5 wallyby's en 3 herten en 3 hokken van 3 bij 4 meter. Groetjes Marja

Sander Janssen zei

Dag Marja,

Een Duitse reus gaat over het algemeen prima met andere dieren. Kennissen van ons hebben een Duitse reus samen met honden. En bij ons op de kinderboerderij lopen Duitse reuzen samen met herten. Dat gaat perfect samen. Het enige wat ik niet weet of Duitse reuzen ook goed samen gaan met Wallyby's. Ik ken het karakter van die dieren niet goed. Maar ik verwacht dat het prima zal gaan, aangezien Duitse reuzen een zacht karakter hebben. De ren en het hok zijn groot genoeg. Je moet als vuistregel nemen dat 1 konijn ongeveer 1 vierkante meter bewegingsruimte nodig heeft. Een Duitse reus is een groter konijn dus die zal iets meer nodig hebben, houdt het ruim aan en stel het op 2 vierkante meter. Daar voldoe je met de ren van 1500 vierkante meter en het hok van 12 vierkante meter prima aan. Veel plezier met het uitzoeken van een leuk konijn!

Anoniem zei

hallo,
Ik heb een soort leeuwenkop achtig rammetje van 4 die de hele dag op mijn kamer mag los lopen. Nu ga ik binnenkort voor 7 weken op stage, dan moet mijn moeder voor mijn konijntje zorgen maar die geeft er natuurlijk niet zoveel aandacht aan als ik. Zal ik dan een vriendinnetje voor hem aanschaffen? Zoja wat voorn soort kan daar dan het beste bij?

Sander Janssen zei

Je kunt er een tweede konijn bij nemen, het is belangrijk om een konijn uit te kiezen met een zacht karakter, bijvoorbeeld een Nederlandse hangoordwerg of een een Hollander of een zelfde soort konijn dat je al hebt. Wel moet je altijd je eigen konijn meenemen om te kijken of het een klik heeft met je nieuwe konijn.

michelle zei

Hoi. Wij willen graag een leuk konijntje en hebben al twee honden. We zoeken een lief ras en twijfelen tussen een Dwerghangoor, grotere hangoor of Hollander. Wat zou u adviseren? Groetjes

Sander Janssen zei

Dag Michelle,

Het is maar net wat je wilt. Wanneer je de konijnen los wilt laten lopen dan is een grotere hangoor (Franse hangoor) een aanrader. Deze zijn erg gemakkelijk te trainen en zindelijk te maken.
Houd je de konijnen vast in het hok met bijvoorbeeld een ren, dan kun je prima de andere konijnensoorten ook nemen. Maar het maakt in principe weinig uit dat je ook andere huisdieren hebt (honden) de konijnen zullen in alle gevallen moeten wennen aan de honden (en omgekeerd waarschijnlijk ook).
Veel succes met het uitzoeken van een leuk konijn.

missmies88 zei

Wij wonen in een appartement en het konijntje mag dagelijks een aantal uur los lopen. Onze voorkeur gaat uit naar een voedster, wat zou jij aanraden? En zijn de grotere rassen knuffeliger en makkelijker in optillen? En wat is het verschil tussen een dwerg (Hollandse), Duitse en Franse hangoor qua karakter? Groetjes Michelle

Sander Janssen zei

Het maakt weinig uit alle konijnen die je noemt hebben een zacht karakter en zijn erg knuffelaar. Wel is het zo dat de grotere rassen zoals de Franse hangoor gemakkelijker te trainen zijn en gemakkelijker zindelijk te krijgen zijn. Maar met geduld kun je dit ook met de andere rassen bereiken.

Anoniem zei

Ben een beetje aan het twijfelen welk ras mijn konijn is. Zou iemand me kunnen helpen?
Wat info over haar: ze heeft blauwe ogen,ze is vriendelijk maar erg levendig,houd van knuffelen,ze is wit,haar pootje zijn een beetje slank,ze haart heel veel,ze heeft een wat dikker porstuur.
ze is op het moment 4.
Daarnaast heb ik nog eeb vraagje.
Wat is de gemiddelde leeftijd van een konijn? Op het moment is mijn koekie al 11 jaar en volgende maand al 12.
bij de fokker waar we hem vandaan hebben zeiden ze dat hij een kruising is van een flaamse reus en een dwerg.
Ik hoop dat iemand mij kan helpen met deze twee vragen. Alvast bedankt!

Sander Janssen zei

Je hebt het over blauwe ogen en een witte vacht, dan denk ik erg sterk aan een Pool blauwoog konijn. Dit is een van de kenmerken van dit konijnenras.

Kleine konijnenrassen worden gemiddeld een jaar of 8. Maar er zijn ook gevallen dat het konijn een stuk ouder wordt. Zo heb ik zelf een Hollander gehad die bijna 13 jaar is geworden.

Vera zei

Hallo!
Ik heb een wenerkonijn en hij is een lieverd! Nu vind iedereen dat hij nogal dik is terwijl ik hem voer wat hij qua gewicht hoort te hebben.
Wat is het ideale gewicht voor een wener van 8 maanden?
Groetjes

Sander Janssen zei

Dag Vera,

Een Wener konijn wordt gemiddeld een kilo of vier. Een konijn groeit ongeveer 8 á 9 maanden. Dus jouw konijn is al (bijna) volgroeid. Als ik van de gemiddelden uitga, dan mag je konijn nu tussen de 3600 gram en 4000 gram wegen. Je konijn mag zoveel hooi eten als het wil. Echter het konijnenvoer (biks), dat moet je wel afwegen. Daarbij geldt als vuistregel dat je dagelijks 20 gram per kilo lichaamsgewicht mag geven. Dat betekent dat je Wener 72 tot 80 gram biks mag krijgen.

Vera zei

Dankjewel voor de snelle reactie! Ik probeer hem ook altijd wat groenvoer te geven maar weet nig steeds niet zo goed wat nu goede groenten voor een konijn zijn. Hij krijgt wel regelmatig wat sla en wortels maar ik heb gelezen dat ze van wortels ook dik worden vanwege de suikers. Heb je enig idee wat voor een konijn qua groenvoer een goed dieet is wil ik ervoor zorgen dat hij goed en afwisselend eet?

Sander Janssen zei

Een konijn heeft eigenlijk al voldoende aan dagelijks een hand vol hooi en een afgewogen hoeveelheid biks.
Je kunt het konijn daarnaast nog extra verwennen met groente en fruit, maar zoals je zelf al aangaf bevatten sommige soorten veel suikers. Als je merkt dat je konijn te dik wordt dan kun je tijdelijk stoppen met het extra toedienen van fruit/groente. Ook is het belangrijk dat een konijn veel beweegt en dat het een aantal uren per dag vrij kan rondlopen in bijvoorbeeld een ren.
Meer informatie over het voeden van konijnen, http://konijn-en-meer.blogspot.nl/2013/07/je-konijn-groenten-geven.html

Unknown zei

hallo Sander,
wat voor konijnen krijg je als je een nederlandse hangoor en een dwergkonijn (met spitse oren) kruist?
want ik heb hier 6 pasgeboren gevallen(-:

Sander Janssen zei

Dan heb je een mix van een Nederlandse hangoordwerg en een dwergkonijn. De konijnen zullen van beide rassen iets hebben. Het is dus een combinatie van beide konijnen.

Anoniem zei

Hallo, ik wil heel graag een konijn kopen maar ik wil wat te weten komen. In ieder geval wil ik zeker een konijn die heel tam en niet zo actief (dus dat hij niet elk second ergens andrrs heengaat). Hij moet ook heel plunsig zijn en wil zeker geaaid worden. Welk soort kan u mij aanraden?

Sander Janssen zei

Een pluizig konijn met een zacht karakter dat is de teddy widder. Ook zijn deze konijnen heel goed tam te maken. Ook het leeuwenkop konijn is een konijn dat aan je eisen voldoet. Wil je een groot konijn dat je goed tam kan maken, dan kom je uit op een Franse hangoor.

Danique zei

Kunnen jullie misschien ook een stukje over het konijnen ras:
miniature lop konijn schrijven ik heb er zelf een en ben erg benieuwd naar hun karakter maar kan het nergens vinden alleen dat ze vrolijk zijn. U heeft veel konijnen rassen omschreven, daar voor de vraag of u dit ras kunt omschrijven aan kenmerken en karakter.
Met groet van Danique.

Sander Janssen zei

Dag Danique een miniature lop konijn is te vergelijken met een Nederlandse Hangoordwerg. De bouw en het karakter zijn hetzelfde alleen wordt de Nederlandse hangoordwerg in het buitenland miniature lop genoemd.

Anoniem zei

Ik vind, kwa uiterlijk, de Pool en de kleurdwerg heel mooi. Zijn deze 2 rassen heel tam?

Sander Janssen zei

Het Pool konijn heeft een fel karakter en zijn daardoor wat minder goed tam te maken. Een kleurdwerg is een stuk vriendelijker/rustiger van karakter en daardoor ook beter tam te maken.

Anoniem zei

Weet jij misschien waar ik een konijn kan kopen in limburg?

Sander Janssen zei

Bij een dierenwinkel of bij een asiel kun je konijnen kopen. Ook zou je een fokker kunnen proberen deze zijn vaak via marktplaats te vinden

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Beste Sander,

Graag wil ik weten wat voor soort konijn ik heb en ik kom er zelf niet uit. Hij ziet er alsvolgt uit:

- hangoren
- witte vacht, met aan de achterkant een grijze tekening, ook bovenop de kop een grijze tekening
- aan de zijkant van de kop en aan de bovenkant lange plukken wit haar, waardoor hij een beetje lijkt op de hond Samsom van Samsom&Gert :)
- ook bij de achterpoten wat langer haar, soort 'broekje'

Enig idee welke soort of kruising dit zou kunnen zijn?

Alvast dank!

Sander Janssen zei

Dag,

Dit zou wel eens een Nederlandse dwerghangoor kunnen zijn die is gekruist met een teddy widder of een angora konijn.
Hoe groot en zwaar is het konijn ongeveer?

Noud zei

veel rassen. en welk ras is het beste om op school te houden? ik moet namelijk een opdracht daarover doen. en ik zoek thuis ook nog een leuk konijn. en het gaat mij voornamelijk of ze snel ziek worden en dat soort dingen.

Sander Janssen zei

Dag Noud,

Er is niet echt een ideaal konijnenras om op een school te houden. Vaak is het een drukke omgeving en zit het konijn veel vast. Om die reden is het niet echt een ideale omgeving voor een konijn. Als je toch een konijn wilt houden op een school, dan is het belangrijk om een klein konijnenras te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een De Nederlandse hangoor dwerg of een hollander. Dit zijn twee konijnenrassen die vriendelijk van aard zijn en ook relatief weinig ruimte nodig hebben.

Om een konijn niet ziek te laten worden kun je het best het konijn inenten en het iedere dag vers hooi en water geven.

Games Farmer 2.0 zei

bedankt, ze vonden het een goed idee. mijn familie wil nu wel een konijn. dit is de beste website ever:D

Anoniem zei

Dank voor de beantwoording!

Het konijn is nu bijna vier maanden, de oren zijn van punt tot punt ongeveer 26 centimeter. Wegen was even lastig, maar schat in tussen 1 en 1,5 kg. Van kop tot staart is ie ongeveer 40 centimeter nu. Is het dan de kruising die jij bedoelde? En zal hij nog verder groeien of ongeveer zo blijven als nu?


Sander Janssen zei

Ja inderdaad. Het konijn zal tot 9 maanden groeien. Echter groeien ze in de eerste maanden het hardst

«Oudste ‹Ouder   1 – 200 van 253   Nieuwer› Nieuwste»