Wat kost een konijn?

In Nederland komt het konijn op de derde plaats wanneer het gaat om populaire huisdieren. De hond en de kat staan op plaats één en twee. Dat is ook logisch want een konijn is een leuk huisdier dat ook sociaal is en je kunt konijnen bovendien iets aanleren (dit weten veel mensen niet). Een ander voordeel van een konijn is dat je ze niet iedere dag hoeft uit te laten, een zindelijk konijn zal zijn behoefte altijd op een konijnentoilet doen, die je vervolgens eens per 2 á 3 dagen moet legen.
Maar wat kost een konijn nou eigenlijk om als huisdier te houden? Op deze vraag gaan we verder in in dit artikel.

Bij het houden van een konijn als huisdier komen kosten kijken, dat is logisch want een konijn moet eten, drinken en een konijnenhok hebben om in te wonen. Wij zochten uit wat een konijn nu ongeveer kost, hierbij is een verdeling gemaakt tussen eenmalige kosten, jaarlijkse kosten en maandelijkse kosten.

Eenmalige kosten - aanschaf konijn

De eenmalige kosten beginnen bij de aanschaf van een konijn. Het is afhankelijk van het soort konijn dat je koopt. Een rasloos konijn zal ongeveer tussen de 5 en 10 euro kosten. Neem je ras konijn dan kosten ze al gauw 15 tot 30 euro, een groot ras konijn (zoals de Franse hangoor) zal nog iets duurder zijn ongeveer 30 tot 60 euro. De prijs van een konijn kan ook per dierenwinkel of fokker verschillen, het is aan te raden om hier vooraf goed onderzoek naar te doen.

Eenmalige kosten - Het konijnenhok

Heb je eenmaal een konijn aangeschaft, dan is er een plaats voor het dier nodig. Het is belangrijk dat het konijnenhok voldoende ruimte biedt. Een konijn moet voldoende kunnen bewegen in het konijnenhok, let daarbij dus op tijdens de aanschaf van het konijnenhok. Bij de aanschaf van het konijnenhok heb je de keuze uit 2 soorten konijnenhokken, een konijnenhok voor binnen of een konijnenhok voor buiten. Een konijnenhok voor binnen zal ongeveer 60 euro kosten, een konijnenhok voor buiten kost al gauw 150 tot 200 euro. Daarbij moet je ook nog goed opletten in welke periode je het konijn aanschaft, in de winter is een konijnenhok voor buiten geen optie. Dit heeft te maken met de vachtontwikkeling van het konijn. In de dierenwinkel is het gewend om bij een temperatuur van circa 20 graden te leven (huiskamertemperatuur), hierdoor heeft het konijn geen wintervacht ontwikkelt. Zet je het vervolgens in een konijnenhok buiten neer, dan is de kans groot dat het ziek wordt.

Eenmalige kosten - de drinkfles

Een konijn kan uit een schaaltje drinken, echter is dit niet aan te raden. Zeker met een konijn met lange oren is een drinkbakje geen uitkomst omdat deze de oren door het water sleept. Andere konijnen gooien het waterbakje om tijdens het drinken wat beide resulteert in een zooitje. Een drinkfles is de ideale oplossing om het konijn van voldoende drinken te voorzien. Soms zit de drinkfles al bij het konijnenhok, dan hoef je deze natuurlijk niet te kopen - anders kost een goede waterfles ongeveer 8 euro.

Eenmalige kosten - Een reishok

Een reishok hoort ook tot de uitzet voor een konijn (al kun je hier natuurlijk ook een goede stevige doos voor gebruiken) dit is nodig voor een bezoek aan de dierenarts of om het konijn naar een andere plek te vervoeren als bijvoorbeeld de nagels geknipt moeten worden. Een reishok is al verkrijgbaar vanaf ongeveer 20 euro bij de betere dierenspeciaalzaken.

Eenmalige kosten - Speeltjes / schuilplaats

Ook zijn konijnenspeeltjes erg belangrijk, een konijn knaagt graag zeker wanneer het jong is. Hiervoor kun je het konijn speeltjes geven, zodat deze hierop kan bijten in plaats van op meubels of kabels. Ook is een schuilplaats om onder te schuilen belangrijk, het zijn tenslotte prooidieren. Al kun je een schuilplaats ook eenvoudig creëren door een doos op zijn kant neer te zetten, zodat het konijn aan de zijkant erin kan lopen. De kosten voor konijnenspeeltjes en een schuilplaats bedragen circa 25 euro. Alleen een paar konijnenspeeltjes kosten ongeveer 12 euro, hierbij is het ook afhankelijk natuurlijk wat je precies koopt.

Eenmalige kosten - konijnentoilet

Een konijn is erg hygiënisch van zichzelf, het zal altijd in een bepaalde hoek van het hok zijn behoeft doen. Dit gebeurt in de natuur namelijk ook. Een konijnentoilet kan uitkomst bieden, hier kan het konijn zijn behoeft op doen en zorgt ervoor dat niet iedere keer het hele konijnenhok onder de plas en konijnenkeutels zit. Hierdoor heb je minder werk om het konijnenhok schoon te houden en ben je ook minder kwijt aan bodembedekkers. Een konijnentoilet is te koop vanaf ongeveer 10 euro.

Jaarlijkse kosten - inentingen

De jaarlijkse kosten voor een konijn zijn ongeveer 35 tot 60 euro bij een dierenartspraktijk.
Dit zijn kosten die je maakt voor de inentingen van het konijn tegen de konijnenziekten VHD en Myxomathose. Ook bestaan er sommige dierenspeciaalzaken die inentingssessies organiseren samen met de lokale dierenarts, hierbij worden meerder dieren (konijnen) ingeënt en zullen de consulkosten van de dierenarts een stuk lager uitvallen. Soms kan het inenten dan al vanaf  25 euro.
Het is zeker aan te raden om het konijn in te enten, anders kun je er kort plezier van hebben en zal het dier een pijnlijke dood sterven. De dierenarts kijkt meestal ook tijdens het inenten of het konijn nog wel gezond is.

Maandelijkse kosten - voeding

Een konijn heeft konijnenvoer nodig, biks is eigenlijk het beste voer dat je kunt geven. Dit zijn brokken die samengeperst zijn. Hier zitten alle benodigde voedingsstoffen voor een konijn in. Een zak biks koop je meestal in porties van 5 kilogram en deze kosten circa 7,50 euro. Het is afhankelijk van het gewicht van het konijn hoeveel biks je moet voeren. De regel is dat je 20 gram biks moet geven per kilo gewicht van het konijn. Stel je konijn weegt 5 kilo, dan mag het 100 gram biks per dag hebben.

Een andere voedingsstof dat een konijn iedere dag moet hebben is hooi. Hiermee zorgen ze voor een goede darmflora en slijten ze de tanden. Een grote baal hooi kost ongeveer 5 euro, hier kan het konijn een hele tijd mee doen. Dagelijks een hand vol hooi is voldoende vuistregel is dat de pluk hooi ongeveer net zo groot als het konijn moet zijn. Het drinken is hierbij ook belangrijk, zorg dat het konijn iedere dag vers water krijgt. De kosten hiervoor zijn te verwaarlozen.

Maandelijkse kosten - bodembedekkers

Het is voor een konijn natuurlijk wel fijn om lekker zacht te kunnen liggen in het konijnenhok. Ook is bodembedekking er voor de warmte, zeker wanneer het konijn buiten staat is dat belangrijk. Een goede bodembedekker zuigt ook plas op. Voor een bodembedekker kun je denken aan stro, zaagsel, houtsnippers of samengeperste houtkorrels. De laatste variant wordt ook wel in kattenbakken gebruikt en zorgt ervoor dat de plas opgezogen wordt, deze voorkomt tevens nare geurtjes.
De kosten voor een bodembedekker bedragen ongeveer 8 euro per maand.

Optionele kosten - verzekering voor een konijn

Het klinkt misschien een beetje raar om een konijn te verzekeren, het is zeker wel te overwegen. Zeker wanneer een konijn ernstig ziek wordt kunnen de kosten voor dierenartsbehandelingen hoog oplopen, soms wel tot een paar honderd euro. Deze onvoorziene kosten kun je voorkomen door een ziektekostenverzekering voor je konijn af te sluiten. De verzekeringsmaatschappij die in Nederland marktleider is op het gebied van konijnenverzekeringen is Petsplan. Een ziektekostenverzekering verzekering voor een konijn is al af te sluiten voor ongeveer 6 euro per maand.

Dit zijn de werkelijke kosten van een konijn

Konijnen kosten net zoals andere huisdieren geld om te verzorgen, echter zal een konijn aanzienlijk goedkoper zijn dan bijvoorbeeld een hond. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt maar een konijn zal gemiddeld circa 25 euro per maand kosten, dit is inclusief de jaarlijkse inenting, exclusief een konijnenverzekering. Voor wat betreft de eenmalige kosten hebben we je een goede indicatie proberen te geven, tip: je kunt hierop ook flink besparen door tweedehands spullen te kopen - echter moet je deze wel altijd goed reinigen.



4 opmerkingen:

Anoniem zei

heey maar een konijn heeft toch ook een vlooien kam en zo nodig

sander zei

Je kunt een vlooienkam kopen voor het konijn, echter komt het niet heel erg vaak voor bij konijnen. Vlooien worden overgebracht door (wilde) dieren. Wanneer je het konijn binnen houdt of enkel buiten in het hok/ren dan is de kans klein dat het konijn vlooien krijgt.

Anoniem zei

Ik zou liever spreken over nachtverblijf + ren ipv hok.

sander zei

Dat kan inderdaad ook. Echter is het duidelijker om over een konijnenhok te spreken.