Knaagsteen niet gezond voor konijn

Wanneer je bij een dierenspeciaalzaak een konijn besluit te nemen, proberen deze ook de benodigde accessoires aan je te slijten. De accessoires die de verkoper van de dierenspeciaalzaak zal aanbevelen zijn doorgaans de basis benodigdheden. Een konijnenhok, konijnenvoer, hooi, een waterfles, bodembedekking voor in het konijnenhok en een knaagsteen. De laatste genoemde blijkt helemaal niet gezond te zijn voor het konijn.

De knaagsteen

Zoals in de eerste alinea van dit blog al beschreven werd zal de verkoper in de dierenspeciaalzaak een knaagsteen proberen te verkopen wanneer je een konijn besluit te nemen.
Het verkoopargument zal zijn dat het goed zal zijn voor de tanden van het konijn, door de knaagsteen zullen de tanden van een konijn juist afslijten. Dit argument is tot op zekere hoogte waar, het konijn zal er inderdaad aan gaan knagen, konijnen zijn immers knaagdieren en deze knagen overal aan.
Echter blijkt dat een knaagsteen teveel mineralen bevat, zelfs zoveel dat het eigenlijk helemaal niet gezond is voor een konijn om aan een knaagsteen te knagen.

Geen knaagsteen

In principe is de knaagsteen een overbodig product in het konijnenhok, de knaagsteen wordt verkocht als een artikel die ervoor zorgt dat de tanden van het konijn slijten. Echter is dit totaal niet nodig, in de natuur heeft een konijn ook geen knaagsteen om aan te knagen. Maar wat hebben konijnen wel nodig om de tanden te laten afslijten? Het antwoord is simpel, namelijk het konijn heeft iedere dag een verse pluk hooi nodig. Door hooi te eten slijten de tanden van konijnen voldoende, daarnaast zorgt hooi ervoor dat een konijn een goede spijsvertering heeft. Hooi is namelijk samen met (vers) water de basisvoeding voor konijnen. Konijnenvoer dat je als consument in de dierenwinkel koopt is bedoeld als bijvoer, vroeger werd het voer dat nu als konijnenvoer zelfs gekocht om het konijn vet te mesten. Konijnenvoer en knaagstenen moeten eigenlijk gezien worden als een soort snack voor een konijn, deze moeten ze af en toe krijgen.
Dit is eigenlijk te vergelijken met fast food dat wij mensen eten, we eten dit omdat het op zijn tijd lekker is maar we weten ook dat we er dik van worden en dat fast food niet gezond is.

3 opmerkingen:

patricia zei

Ik hoorde laatst ook al dat het niet zo goed is voor een konijn. Grappig dat je dan een blog tegen komt die daarover spreekt.

Sander Janssen zei

Dag Patricia, dat is inderdaad wel toevallig. Dit artikel heb ik geschreven om konijn eigenaren te behoeden van de gevaren van zo'n liksteen. Doe je voordeel ermee zou ik zeggen ;)

Anoniem zei

Laatst bij de plaatselijke Welkoop een konijn kunnen behoeden voor de knaagsteen. Volgens de verkoper was het persé noodzakelijk dat de konijntjes een knaagsteen kregen. Helaas voor hem, ving ik dat op en mijn weerwoord was dat die dinge superslecht zijn en blaasproblemen kan veroorzaken.
Dat gaf de verkoper wel toe, maar deze waren wel goed..
Gelukkig nam de klant mij serieus en is zonder knaagsteen, maar wel met mijn advies om voldoende hooi en groenvoer te geven. Lullig voor die verkoper, maar gelukkig voor de nijntjes.