Konijnen in de winter

Buiten wordt het alweer wat kouder, koning winter doet over een aantal weken zijn intrede weer in Nederland. Dit betekent dat je het konijnenhok gereed dient te maken voor de koude weersomstandigheden.

De vacht van het konijn

De vacht van een konijn ontwikkelt zich het gehele jaar door, het past zich aan de temperatuur aan. Zo zal de vacht van het konijn in de winter dikker zijn dan in de zomer. Dit heeft te maken met het verschil in temperatuur in de winter is het namelijk een stuk kouder dan in de zomer. Je kunt vacht van een konijn vergelijken met de kleding van een mens. In de winter trekken wij mensen een dikke trui aan en in de zomer lopen we met een T-shirt. De vacht van een konijn heeft een vergelijkbare werking.
Echter is het wel belangrijk dat het konijn gedurende het gehele jaar buiten blijft staan, anders verandert de vacht van een konijn niet voldoende mee. Een konijn dat gedurende het gehele jaar bij kamertemperatuur in zijn konijnenhok verblijft zal geen dikke wintervacht ontwikkelen. Dit omdat de temperatuur het gehele jaar stabiel blijft in een huiskamer. Wanneer een konijn gedurende de winter buiten moet verblijven is het belangrijk dat deze in het najaar (liever al in de zomer) buiten wordt geplaatst. Hierdoor zal deze zijn vacht ontwikkelen, zodat het een dikke wintervacht krijgt en dus goed tegen de kou kan.

Het konijnenhok plaatsen

Zorg ervoor dat het konijnenhok uit de wind staat, in ieder geval dient het konijnenhok zo geplaatst te worden dat de koude wind niet door de spijlen van het konijnenhok kan waaien.
Mocht het zo zijn dat het konijnenhok niet anders neergezet kan worden dan dat het op het moment is gepositioneerd, dan kun je ervoor kiezen om plaat hout voor de spijlen te plaatsen. Hierbij is het wel raadzaam om de bovenste spijl open te laten voor voldoende zuurstof voor het konijn.
Naast het uit de wind plaatsen van het konijnenhok is het belangrijk dat het konijn voldoende materialen krijgt om zich lekker warm in te dekken.
Geef het konijn bij koudere weersomstandigheden voldoende stro, hooi en zaagsel om een lekkere warme schuilplaats te maken creëren.

Drinken in de winter

Het allerbelangrijkste dat een konijn nodig heeft is hooi en water, dit om zijn stofwisseling op gang te houden.
Het water zorgt er tevens voor dat het konijn niet uitdroogt. Echter tijdens de winter zal het water van het konijn bevriezen, hierdoor kan het konijn niet voldoende water tot zich nemen en zal het uiteindelijk uitdrogen. Zorg er om deze reden voor dat je konijn ten alle tijden voldoende water krijgt en dat dit water niet bevriest.
Enkele maatregelen die je kunt nemen om water niet te laten bevriezen;
- Maak gebruik van een 'flessenjas' - dit is een soort hoesje die je bij de dierenspeciaalzaak kunt kopen voor je konijnendrinkfles.
- Gebruik in de winter een bakje met water, deze zet je in het hok waardoor het water niet continue in de wind hangt (en dus minder snel zal bevriezen).
- Ververs het water van het konijn vaker - doe je dit normaal 1 of 2 keer per dag - verhoog dit in de winter naar 4 á 5 keer per dag.

Geen opmerkingen: