Konijnenhouden.nl is een informatieve blog over het opvoeden, trainen en verzorgen van konijnen. Ook vind je informatie over konijnenrassen, konijnenhokken en andere spullen die je nodig hebt om een konijn te houden. Wil je iets over konijnen weten? Bekijk dan het blog of plaats een reactie.
Konijnen worden steeds populairder als huisdieren. Wel bestaan er veel misverstanden over konijnen, daarom een top 10 van misvattingen en veelgestelde vragen over konijnen. Het doel is om konijnenbaasjes bewuster om te laten gaan met hun konijnen.
10 dingen die jij nog niet wist over konijnen
Klik op onderstaande linkjes om snel naar de juiste informatie over konijnen terecht te komen.
Konijnen zijn dieren die in groepsverband leven. Wanneer je een konijn aanschaft is het dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Koop altijd minimaal twee konijnen, zodat de konijnen een speelmaatje hebben. Konijnen helpen elkaar ook met wassen en het is ontzettend leuk om te zien hoe konijnen samen spelen. Meer over het koppelen van konijnen.
#2 Konijnen moeten worden geënt
Konijnen dienen net zoals honden en katten eens per jaar naar de dierenarts. Daar wordt het konijn uitvoerig nagekeken. De dierenarts zal kijken naar het gebit van het konijn, naar de nagels. Daarnaast wordt het gewicht van het konijn bepaald en gekeken naar de vacht van het konijn. Tot slot zal het konijn worden gevaccineerd tegen konijnenziekten VHD en myxomatose.
#3 Konijnenvoer is niet altijd gezond
Veel dierenwinkels verkopen konijnenvoer met gemengde groenten. Dit is helemaal niet gezond voor je konijn. In dit konijnenvoer zitten teveel suikers en mineralen waardoor het konijn snel dik wordt.
Een konijn hoort dagelijks enkel hooi en biks te krijgen, af en toe mag het konijn best een stukje wortel of appel krijgen.
#4 Wortel zijn niet gezond voor konijnen
Konijnen en wortels zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, denk bijvoorbeeld aan de tekenfilms van Bugs Bunny. Altijd is daar het konijn aan het knagen op een wortel. De werkelijkheid is anders want wortels zijn eigenlijk helemaal niet zo gezond voor konijnen. Wortels bevatten teveel suiker waardoor het konijn snel dik zal worden. Wel zijn konijnen dol op wortels, maar dit moet als snoep gegeven worden.
#5 Likstenen zijn niet gezond voor konijnen
In veel dierenwinkels wordt een liksteen aanbevolen, konijnen knagen eraan en de tanden zullen slijten. Dat is het excuus dat dierenwinkels gebruiken om de likstenen te verkopen. De werkelijkheid is alleen anders, likstenen bevatten teveel zout en zijn erg slecht voor konijnen. De tanden van konijnen slijten door hooi te eten of door op wilgenhout te knagen, dus niet door de liksteen!
#6 Konijnen kun je trainen
Konijnen kunnen getraind worden, zo kun je konijnen zindelijk maken maar er zijn ook trainingen voor konijnen. Hiermee kun je konijnen leren reageren op commando's. Er zijn meerdere methoden om konijnen te trainen, zo is er de clickertraining of de SATS training.
#7 Konijnen zijn nog niet zo lang een huisdier
Mensen denken dat konijnen al heel erg lang als huisdier gehouden wordt. Konijnen worden pas vanaf ongeveer 1940 als huisdier gehouden. Daarvoor werden konijnen wel gehouden, maar dat had het doel om opgegeten te worden.
#8 Op de wereld bestaan ongeveer 50 konijnensoorten
Er zijn wereldwijd circa vijftig verschillende konijnensoorten. Je kunt de verschillende konijnensoorten onderscheiden aan de hand van de kleur van de vacht, de bouw van het konijn, de grootte van het konijn. Maar ook aan de oren van het konijn, sommige konijnensoorten hebben hangende oren en andere konijnensoorten hebben rechtopstaande oren.
#9 Konijnen kunnen in de winter buiten gehouden worden
Konijnen ontwikkelen de vacht naarmate het kouder wordt, wel is het noodzakelijk om konijnen al in de zomer buiten te zetten. Wanneer het kouder wordt dan zal het konijn zijn vacht ontwikkelen. Het is wel belangrijk om tijdens de winter voldoende stro in het konijnenhok te plaatsen, stro houdt namelijk de warmte vast. Daarnaast is het belangrijk om in de winter iedere dag schoon water te geven en meerdere keren per dag te controleren of het water niet bevroren is. Tot slot moet je er altijd voor zorgen dat de wind niet direct in het konijnenhok kan blazen.
#10 Konijnen zijn geen knaagdieren
Veel mensen denken dat konijnen knaagdieren zijn, dit is echter niet juist. Knaagdieren hebben een heel ander gebit dan konijnen. Om deze reden horen konijnen niet tot de knaagdieren. Konijnen hebben stifttanden die ervoor zorgen dat de snijtanden tijdens het eten slijten, dat hebben de knaagdieren niet.
Vragen over konijnen?
Meer weten over konijnen? Of heb je een vraag over konijnen die hierboven niet staat? Stel je vraag hieronder in een reactie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten