Hoe zien konijnen?

Een konijn is een prooidier, het heeft vijanden in het wild. Het is om die reden belangrijk dat het de omgeving goed in de gaten kan houden. Maar wat zien konijnen nou daadwerkelijk? Dat is ook een vraag die we vaak voorbij zien komen. Veel baasjes van konijnen vinden het maar raar dat een konijn lang niet alles ziet wat voor zijn neus gebeurd. Ook is het vaak onduidelijk waarom het konijn zo vaak schrikt als je het bijvoorbeeld wilt oppakken. Al ligt dat laatste vaak ook aan de manier van het benaderen van het konijn, veel mensen pakken het konijn op terwijl ze het van achter benaderen. Dit ziet een konijn sowieso niet, daar komt bij dat het konijn van nature een prooi is voor grote roofvogels, wanneer je een konijn van achter benaderd en oppakt dan denkt het konijn dat het wordt gegrepen door een roofvogel. Om erachter te komen wat een konijn nu wel en niet kan zien moet je wat weten over het gezichtsvermogen en het gezichtsveld van een konijn, daarover zullen we wat vertellen in dit blog.

Het gezichtsveld van een konijn 

Doordat de ogen van een konijn aan de zijkant van zijn hoofd zitten, is het in staat om circa 300 graden om zich heen te kijken. Het konijn heeft onder zijn kin een blinde vlek van ongeveer 10 graden, ook achter de oren kan een konijn niets zien. Als uw konijn zijn kopje scheef houdt en u vanaf de zijkant aankijkt, dan is dat voor hem "recht aankijken". De blinde vlek verklaart zijn onvermogen om iets lekkers te zien dat u vlak onder zijn neus houdt.

Het gezichtsvermogen van een konijn

Het zicht van een konijn is compleet anders dan dat van een mens. Het gezichtsvermogen van dieren is zodanig geƫvolueerd dat het voorziet in een grote variƫteit aan speciale behoeftes, die afhangen van de levenswijze van de soort. Bij roofdieren is het zicht anders ontwikkeld dan bij prooidieren als het konijn. Om een idee te krijgen van het perspectief van uw konijn, zou u eigenlijk met uw kin op de vloer moeten gaan liggen. U merkt onmiddellijk dat alles om u heen een obstakel blijkt te zijn.

Wat zien konijnen?

Diepteperceptie bij een konijn

Diepteperceptie is het waarnemen, dankzij diepteperceptie wordt het mogelijk om in te schatten op welke afstand objecten (vijanden) zich bevinden. Diepteperceptie krijg je door de omgeving vanuit twee verschillende hoeken te zien. Konijnen hebben een enorm visueel zichtveld, dit komt doordat de ogen van een konijn aan de zijkant van het hoofd zitten. Enkel wat vlak voor hun, onder de kin gebeurt zien ze niet. Een andere interessante methode die een konijn gebruikt, is door zijn kop op en neer te laten gaan, terwijl hij naar een object in de verte kijkt. Hoe verder een object weg is, hoe minder beweging erin lijkt te zitten. Dit verschijnsel wordt ook wel parallax genoemd. Ziet het konijn een kleine vos, dan weet hij dat dit roofdier een heel eind uit de buurt is. Ziet het konijn een grote vos, dan weet hij dat hij zo snel mogelijk moet vluchten, omdat de vos dichtbij is.

Knipperen met de ogen

Een konijn knippert slechts 12 keer per uur met zijn ogen, dat is ruim 100x minder vergeleken met ons mensen, wij knipperen ongeveer 1200 keer met onze ogen per uur. Een konijn kan zo weinig met zijn ogen knipperen doordat ze een derde ooglid hebben. Dit doorzichtige ooglid heeft als hoofdfunctie het oog te beschermen. Daarnaast zorgt het derde ooglid ervoor dat het oog vochtig blijft. Hierdoor hoeft een konijn ook een stuk minder vaak te knipperen met de ogen, wij mensen hebben geen derde ooglid en zorgen met het knipperen dat het oog vochtig blijf.
Door het derde ooglid kan een konijn ook met zijn ogen open slapen. Het ene konijn zal vaker slapen met zijn ogen open dan het andere konijn.

Geen opmerkingen: