Spreekbeurt over konijnen

Moet je een spreekbeurt op school houden? Dan is een spreekbeurt over konijnen misschien wel leuk! Als je een konijn hebt dan kun je deze zelfs meenemen naar school, zodat je klasgenoten ook kunnen zien hoe lief een konijn als huisdier is. In deze blog gaan we je informatie geven die je kunt gebruiken voor je spreekbeurt.

Hoeveel konijnensoorten bestaan er?

Er zijn wereldwijd 47 konijnenrassen, deze rassen zijn onder te verdelen in 5 groepen.
  1. Grote konijnenrassen - deze konijnenrassen zijn maximaal 9 kilo, zoals de Franse hangoor, Vlaamse reus en Lotharinger.
  2. Middelgrote konijnenrassen - deze konijnenrassen zijn maximaal 5 kilo, zoals de Engelse hangoor, Wener en Duitse Hangoor.
  3. Kleine konijnenrassen - deze konijnenrassen zijn maximaal 3 kilo, zoals de Hollander, Thrianta en de Tan.
  4. Dwerg konijnenrassen - deze konijnenrassen zijn ongeveer 1 kilo, zoals de Kleurdwerg, Nederlandse Hangoor Dwerg en het Pool konijn.
  5. Konijnenrassen met een bijzondere vacht - dit zijn konijnenrassen zoals de Rex, Angora en het Voskonijn.

Het konijn een populair huisdier 

In Nederland staat het konijn op de derde plaats wanneer het draait om de populariteit van huisdieren. Enkel de hond en de kat staan boven het konijn.
In Nederland wordt het konijn door ongeveer 2 miljoen huishoudens gehouden als huisdier.

Hoe moet je een konijn verzorgen?

Het belangrijkste van het houden van een konijn als huisdier is de verzorging ervan. Hierover gaan we je nu wat informatie over geven.

Het konijnenhok
Het is belangrijk dat een konijn altijd een voldoende groot hok heeft. Het konijn moet vrij kunnen bewegen, een goed konijnenhok is groter dan 1 vierkante meter. Ook is het aan te raden om een ren te gebruiken, zodat je konijn nog meer ruimte heeft om vrij los te lopen. Beweging is voor een konijn erg belangrijk, anders wordt het snel te dik. Ook moet er goed gelet worden op de plaatsing van het konijnenhok, deze mag nooit in de wind staan. Tenminste niet zo dat de wind direct op het konijn staat. Dit kan bij koude weersomstandigheden ervoor zorgen dat het konijn teveel afkoelt, hoewel het verstandig is om het konijn bij temperaturen onder 0 graden Celcius het konijn binnen te houden. 

Een schoon konijnenhok is ook belangrijk voor een konijn, anders kan het ziek worden. Ook zal een vies konijnenhok ongedierte aantrekken. Een konijnenhok dient eens in de 3 dagen schoongemaakt te worden. Een konijnentoilet kan deze klus vergemakkelijken, een konijn is namelijk zindelijk te maken (daarover later meer) waardoor het in een bepaald hoekje zijn behoefte doet. Hierdoor hoef je enkel deze hoek van het konijnenhok schoon te maken en kun je het overige deel minder vaak schoonmaken.

Wat is goede konijnenhok bedekking?
Je kunt als bodembedekking zaagsel gebruiken. Daarop een laag stro, dit zorgt voor een goede warme en vocht opnemende bodem. De zaagsel kun je ook vervangen voor houten korrels (die ook wel voor kattenbakken gebruikt wordt) het voordeel daarvan is dat deze minder ruiken. De houten korrels zijn vooral aan te raden wanneer je het konijn binnen houdt. 

Wat eet een konijn?
De basisvoeding van een konijn bestaat uit hooi en biks, dit zijn korrels. Een konijn drinkt alleen water. Als je konijn een paar maanden oud is mag het ook groenten (wortel, sla en bloemkool) en fruit (appel, banaan). 

Konijn zindelijk maken

Je kunt een konijn zindelijk maken, van nature zijn konijnen eigenlijk al zindelijk omdat ze in hun konijnenhol een aparte ruimte hebben waar ze hun behoefte doen. Om een konijn zindelijk te maken dien je iedere konijnenkeutel in een bepaalde hoek te leggen en iedere keer als het konijn plast het daar te zetten. Op den duur zal het konijn weten dat het daar zijn behoefte moet doen. Meer over het zindelijk maken van een konijn vind je hier terug.

Hoeveel kost een konijn?

Wanneer je een konijn bij de dierenwinkel koopt zal je tussen de 8 en 60 euro kwijt zijn, dit is afhankelijk van het soort konijn. Kleine rasloze konijnen zullen 8 euro kosten, grote konijnen zoals een Franse hangoor kosten circa 40 euro. Speciale konijnen met een aparte vacht kosten rond de 60 euro.
Er zijn eenmalige uitgaven die je moet doen, zoals het konijnenhok. Je kunt er ook voor kiezen om een konijnenhok zelf te maken daarvoor is natuurlijk ook materiaal voor nodig, dat je moet kopen. Een konijnenhok is te verkrijgen vanaf 40 euro en kan oplopen tot wel 500 euro. De prijs van het konijnenhok is ook weer afhankelijk van de grootte van het hok. Je kunt dus voor ongeveer 50 euro een leuk konijn en een mooi konijnenhok hebben.

Daarnaast  konijn moet eten, drinken en een konijnenhok moet worden verschoond. Wil je het helemaal goed doen, dan moet het konijn ook jaarlijks worden ingeënt. Qua eten, drinken en bodembedekking én inenten zal een konijn maandelijks ongeveer 25 euro kosten, lees meer over de kosten van een konijn.

Geen opmerkingen: