Help! Mijn konijn is schijnzwanger

Heb je een vrouwtjes konijn (voedster) dan kan het voorkomen dat deze schijnzwanger wordt. Het lichaam van het konijn vertelt dat ze zwanger is, alleen is dat niet zo. De hormonen spelen op en het konijn maakt een nestje om in te gaan werpen. Schijnzwangerschap komt enkel voor bij konijnen die geslachtsrijp zijn en niet gesteriliseerd zijn.

Symptomen van een schijnzwangerschap

Het eerste symptoom dat een konijn schijnzwanger krijgt is dat het een nestje gaat maken. Alle materialen die een konijn maar kan gebruiken voor zijn nest zal het gebruiken. Denk hierbij aan hooi, stro en de eigen vacht. Het konijn zal plukken vacht uit zichzelf trekken om hier een nestje van te maken. De voedster zal plukken haar uit haar borst en buik trekken, waardoor daar kale plekken kunnen ontstaan. Wat kan helpen om dit te voorkomen is door het konijn extra bouwmaterialen voor het nest te geven, zoals een oude handdoek een paar kranten of een kartonnen doos.

Een tweede symptoom dat bij een schijnzwangerschap van een konijn komt, is dat het konijn erg agressief kan reageren wanneer je in de buurt komt van het door haar gemaakte nestje. Het konijn zal het nest beschermen voor ongeveer 18 dagen, zo lang duurt een schijnzwangerschap van een konijn ongeveer. Wanneer je het nest eerder weghaalt zal het konijn opnieuw beginnen met bouwen. Het is dus aan te raden om het konijn met rust te laten en een eigen plekje te geven, zodat het rustig kan bouwen aan haar nest.

Konijn dat schijnzwanger is

Hoe is een schijnzwangerschap te voorkomen?

Schijnzwangerschap bij konijnen is enkel te voorkomen wanneer je het konijn laat steriliseren.
Daarnaast is het steriliseren van een konijn sowieso aan te raden, omdat uit praktijk blijkt dat deze dieren langer leven. Gesteriliseerde voedsters hebben minder kans op baarmoeder, baarmoederhals en borstkanker, zeker op latere leeftijd zijn dit kwalen die voorkomen bij niet gesteriliseerde vrouwtjes konijnen.

Geen opmerkingen: