Konijnen trainen met een konijnenren

Wanneer u net een jong konijn heeft aangeschaft, dan is het zaak dat deze eerst went aan de nieuwe omgeving. Het is verstandig om het konijn zeker de eerste paar dagen vooral in het hok te laten, daarna dien je als baasje erbij te gaan zitten en tegen het konijn te praten. De volgende stap is het konijn te laten wennen aan aanrakingen, ga hierbij voorzichtig in het konijnenhok met je hand en kijk of het konijn hier rustig op reageert, is dit het geval kun je het rustig aaien. Herhaal dit regelmatig hierdoor zal het konijn wennen aan je handen en hier niet bang voor worden. Na verloop van tijd kun je het leefgebied van het konijn geleidelijk aan uitbreiden door om het hok een ren op te bouwen.

Konijnen trainen met een konijnenren

Het is zeker wanneer je het konijn zindelijk probeert te maken belangrijk om het dier niet meteen een groot leefgebied te geven. Door heet konijn eerst in het konijnenhok te laten en vervolgens een ren om hier konijnenhok op te bouwen creëer je een territorium voor het konijn. Hoe kleiner het gebied is waar het konijn in kan rondlopen, hoe gemakkelijk het zindelijk te maken is. Dit heeft te maken met het feit dat het konijn dan gemakkelijk zijn konijnentoilet terug kan vinden. Ook willen konijnen graag een eigen luchtje afgeven aan de delen die horen bij hun territorium, dit doen zij door te keutelen, te plassen of met de klier onder hun bek. Gaat het goed in een kleine ren, dan  kun je naar verloop van tijd de ren groter maken óf de ren zelfs helemaal weghalen. Let er dan echter wel op dat het konijn circa eens per 30 minuten naar zijn hok gaat om een behoefte te doen. Anders kan het voorkomen dat je alsnog konijnenplas kunt opruimen.

Het konijn opvoeden in de konijnenren 

Ook in de ren is het belangrijk dat het konijn weet dat jij zijn baasje bent, zo mag het je nooit aanvallen wanneer je bijvoorbeeld voer wilt toedienen. Ga om deze reden ook regelmatig met uw hand in de ren en aai het konijn. Net zolang dat het konijn accepteert dat je in zijn territorium komt. Door het continue te aaien of tegen het beestje te praten zorg je ervoor dat het went aan jouw. Het konijn ziet je niet meer als een bedreiging.

Heb je nog vragen over de opvoeding van een konijn en wat een konijnenren daarbij kan betekenen? Laat dan hieronder een bericht achter.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Hoi!

Ik heb zopas een Lotharinger gekocht genaamd Boomer. 6 weken oud en een echte schat! Ik vroeg me af wanneer ik kan beginnen met hem te trainen. Had wat gelezen van een klikker om zo zijn naam te leren, maar tot nu toe als ik dat probeer blijft ie gewoon lekker zitten waar ik hem heb neergezet. Het is ook echt een huisdier, dus hoop dat ik hem zindelijk krijg voor het jaar om is, heb namelijk geen zin om het hele jaar keutels op te ruimen die door het huis liggen, in zijn kooi houden wil ik niet omdat ik vind dat hij er dan zo zielig bijligt. Plassen buiten zijn kooi doet Boomer gelukkig niet!

Alvast bedankt.

Unknown zei

Hoi!

Ik heb gisteren een Lotharinger gekocht, zijn naam is Boomer (spreek je uit al Boemer) en is 6 weken oud. Ik vroeg me af wanneer ik kan beginnen met hem te trainen? En moet ik echt een jaar wachten om hem zindelijk te krijgen? Want hij leeft bij ons in huis, wil hem dan ook graag uit zijn kooi laten. Hij heeft nu zo een konijnentoilet, maar die vind hij super om languit in te gaan liggen!

Alvast bedankt.

sander zei

Dag Louka,

Je kunt eigenlijk meteen beginnen met trainen, zodra het konijn gewend is aan zijn nieuwe omgeving. Het is alleen zo dat de wat oudere konijnen het sneller leren. Echter hebben we zelf hier ook een konijn lopen (Franse hangoor) en die was ook met een week zindelijk. Dus gewoon mee beginnen.

Succes!