Konijnen houden samen met kinderen

Konijnen zijn erg leuke en schattige huisdieren, tenminste dat is het algemene beeld van een konijn.
Dat is in veel gevallen ook wel zo alleen zijn bepaalde konijnenrassen minder geschikt om te houden als huisdier in combinatie met kinderen, dat heeft alles te maken met het karakter dat bij het konijnenras hoort.
In dit artikel wordt besproken welke rassen goed samen kunnen met kinderen en waar je verder nog op moet letten bij het houden van konijnen samen met kinderen.

Konijnenrassen die bijzonder vriendelijk zijn

Konijnenrassen die goed samen met kinderen gehouden kunnen worden zijn de konijnenrassen met een vriendelijk karakter. Het is hierbij tevens belangrijk te letten op de grote van een volgroeid konijn.
Een klein konijnenras, een groot konijnenras of een reuze konijnenras kunnen allemaal in combinatie gehouden worden met (kleine) kinderen, echter dient er rekening gehouden te worden met de huisvesting van het konijn. Hoewel het wel aan te raden is om een klein konijnenras of een groot konijnenras te houden wanneer het konijn samen met kinderen wordt gehouden. Dit om de simpele reden dat een reuze konijnenras al gauw te zwaar wordt voor een kind van circa 5 jaar. Reuze konijnenrassen hebben gemiddeld een gewicht dat tussen de 5 kilogram en 8,5 kilogram ligt, als een dergelijk konijn tegen een (klein) kind springt of op schoot komt zitten dan wordt dit gauw te zwaar.

Kleine konijnenrassen die gehouden kunnen worden in combinatie met kinderen
- Hollander
- Klein Lotharinger
- Rus
- Tan
- Marter
- Klein Chinchilla
- Duitse Hangoor

Grote konijnenrassen die gehouden kunnen worden in combinatie met kinderen
- Zilvervos
- Papillon
- Rex
- Meissner Hangoor
- Grote Chinchilla

Reuze konijnenrassen die gehouden kunnen worden in combinatie met kinderen
- Franse hangoor
- Grote Lotharinger
- Vlaamse Reus

Konijnen opvoeden

Het is belangrijk dat een konijn goed opgevoed is voordat deze bij (kleine) kinderen in de buurt komt, dit heeft te maken met het feit dat konijnen soms (onbedoeld) kunnen bijten. Konijnen communiceren door vast te pakken en te trekken. Wanneer je bijvoorbeeld je voet ergens hebt staan en het konijn wil daarlangs dan kan het voorkomen dat deze in je schoen gaat bijten (het konijn pakt je schoen vast en trekt hier zachtjes aan), zodat jij je voet weghaalt. Ook kan het zijn dat een konijn uit angst gaat bijten, dit komt doordat het prooidieren zijn. Een hand kan voor een konijn (zeker in het begin) gezien worden als vijand en deze zal deze dus aanvallen. Bovenstaande zaken wil je voorkomen dat dit gebeurd bij een (klein) kind, bij een volwassenen die doorgaans meer eelt op de handen heeft kan een konijnenbeet erg pijnlijk zijn. Leer het konijn dergelijk foutief gedrag dus af, in dit artikel wordt verder ingegaan op het opvoeden van een konijn.

Omgaan met konijnen

Het is erg belangrijk dat een konijn aan je gewend raakt. Ga hiervoor vlakbij het konijn zitten, zodat je op gelijke hoogte bent met het konijn. Je zult merken dat het konijn uit nieuwsgierigheid op je gaat zitten of tegen je aan gaat klauteren. Het is ook aan te raden om je konijn regelmatig te aaien tijdens dit proces. Wat je vooral niet moet doen is het konijn optillen, helemaal niet als deze dat niet wil. Hierdoor kan het konijn gestrest raken en in het ergste geval zichzelf pijn doen. Moet je toch een konijn oppakken, zorg dan ten alle tijden dat je de buik van het konijn ondersteund en dat deze tegen je aan kan liggen. Vaak wordt een konijn dan wel rustig, zeker wanneer je het diertje daarbij aait.

Geen opmerkingen: