Voedsel en konijnen

Konijnen zijn van nature planteneters (herbivoren), om deze reden dienen zij ook voldoende hooi en andere plantaardig voedsel te consumeren.
Het konijnenvoer dat in de meeste dierenwinkels verkrijgbaar is, is eigenlijk niet geschikt voor een gezond konijn. Dit voer werd vroeger gebruikt om een konijn vet te mesten, zodat deze door de mens opgegeten kon worden. Het basisvoer van een konijn bestaat uit hooi, dit dient het konijn altijd tot zijn beschikking te hebben. Het voer dat u in de dierenwinkel koopt kan 1 รก 2 keer in de week aan het konijn gevoerd worden, om het konijn eens lekker te verwennen.

Hooi en water

Een konijn heeft ten alle tijden hooi nodig, dit zorgt ervoor dat het konijn iets heeft om op te knagen.
Daarnaast bevat hooi alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft, een derde voordeel is dat de tanden van het konijn door het eten van hooi slijten. Water heeft het konijn nodig voor de spijsvertering!

Ander plantaardig voedsel

Konijnen kunnen naast hooi ook deze groenten eten;
- Broccoli (met mate)
- Witlof
- Andijvie
- Wortels (met mate)
- Boerenkool
- Koolrabi

Daarnaast mogen konijnen ook (gedroogd)fruit, komkommer, bladeren, paardenbloemen en takken van fruitbomen, bladeren en takken van Wilgen. 

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Konijnen mogen ook fruit, komkommer, bladeren en takken van fruitbomen, bladeren en takken van Wilgen. En zo zijn er nog meer fruitsoorten, boomsoorten en groente die ze mogen eten. Niet vergeten ook de Paardenbloem. Misschien kan je de lijst uitbreiden?

Sander Janssen zei

Dank voor de reactie.

Shiva zei

Beste,

Een konijn verschild qua spijsvertering enorm van andere planteneters en staat hierdoor dichter bij het paard dan andere planteneters.Hierdoor moet een konijn een zo laag mogelijk eiwitpercentage in zijn voeding hebben en veel vezels.
De konijnen hier in de opvang krijgen daardoor ook een paardenmuesli als voeding omdat deze voeding minder eiwitten en meer vezels bevatten dan konijnenvoeding.

Goed konijnenhooi dient dan ook een grove structuur te hebben en dient van eiwitarme weiden afkomstig te zijn. Het beste is om biologisch hooi met diverse kruiden te nemen van een niet gesproeide kruidenweide.Dit hooi is wel duurder dan gewoon weide hooi daar in tegen is het wel veel gezonder voor het konijn en zal het minder vlug ziek worden. Bij het hooi kan ook fibre-mix gegeven worden om deze nog vezelrijker te maken.

Sander Janssen zei

Hoi Shiva,

Klopt helemaal wat je zegt. Dank voor je aanvulling.