Geef uw konijn schoon hooi

Konijnen zijn van nature herbivoren ze eten dus enkel plantaardig voedsel.
Om deze reden eten konijnen ook hooi. Hooi zorgt ervoor dat de voortanden van konijnen voldoende afslijten en zorgt (samen met water) voor een goede en langzame vertering waardoor het konijn de gehele dag voldoende energie heeft. Een konijn heeft om deze reden iedere dag vers hooi nodig.
Om te voorkomen dat het konijn in zijn konijnenhok op het hooi poept of plast kunt u maatregelen treffen, deze zullen we in dit artikel behandelen.
Zorg voor een konijnentoilet
Om te voorkomen dat uw konijn het vers toegevoegde hooi meteen onder poept en plast kan een konijnentoilet uitkomst bieden. Deze toiletten zijn voor een paar euro te koop in de dierenspeciaalzaak.
Door het konijnentoilet kunt u het konijn trainen om zijn behoeften op een vaste plek in zijn hok te doen.
Hierdoor kunt u het hooi op een plaats leggen dat het konijn ten alle tijden schoon houdt, hierdoor zal het hooi langer vers en van een betere kwaliteit blijven.

Tip; Een konijnentoilet scheelt ook erg veel tijd en bodembedekkingsmateriaal tijdens het schoonmaken van het konijnenhok. Dit komt doordat het konijn niet meer heel zijn hok als toilet gebruikt.


Geef meerdere keren op een dag kleine hoeveelheden hooi
Is het konijn helemaal gefixeerd op het eten wat hij/zij krijgt? Geef het beestje dan drie keer per dag een klein plukje hooi. Dit voorkomt dat het konijn grote hoeveelheden in één keer opeet. Daarnaast heeft een konijn dat drie keer per dag een klein beetje hooi krijgt vrijwel altijd vers hooi tot zijn beschikking. Een ander voordeel is dat het konijn de plukjes hooi niet snel zal versmeren, omdat de hoeveelheid simpelweg te klein is om overheen te plassen of te poepen.

Plaats een hooirek of een hooibal in het konijnenhek
Een laatste mogelijkheid om te zorgen dat het hooi vers blijft is te zorgen dat het konijn er niet op kan gaan zitten. Dit voorkomt meteen dat het konijn een smeerboel van zijn verblijf maakt.
Plaats een rekje of een hooibal in een speciaal daarvoor ontworpen korf, deze zijn voor enkele euro's te verkrijgen bij de dierenspeciaalzaak. Wanneer er een hooirekje of een hooibal in het verblijf van een konijn wordt gehangen zal deze hieruit eten. Tevens hangt het hooi vrij van de bodem waardoor het konijn niet zijn behoefte op het hooi kan gaan doen. Dit zal resulteren in een langere versheid en een betere kwaliteit van het hooi.

Geen opmerkingen: