De herkomst van de Franse Hangoor

De Franse Hangoor is een oud konijnenras uit Frankrijk, het Franse Hangoor konijn werd in de eerste instantie gefokt als vleesras. De Franse hangoor is een konijnenras dat is ontstaan in het midden van de negentiende eeuw. De Franse hangoor komt voort uit een kruising van de Engelse hangoor en de Vlaamse Reus.

Het ontstaan van de Franse Hangoor

In de negentiende eeuw werd het hygiƫnische aspect niet zo nauw genomen als tegenwoordig, om die reden braken ook regelmatig ziekten uit. Ook bij konijnen kwamen ziekten voor die tegenwoordig nauwelijks nog voorkomen. Een voorbeeld daarvan was oorschurft, bij de oorspronkelijke slachtkonijnen kwam oorschurft frequent voor. Fokkers viel het op dat de Engelse hangoor konijnen die in de negentiende eeuw al voorkwamen in Frankrijk nauwelijks last hadden van oorschurft. Men dacht dat het te maken had met de lange oren van het Engelse hangoor konijn. Hierop besloten de fokkers een konijnensoort met hangoren te fokken, de Franse hangoor kwam voort uit een kruising van de Engelse Hangoor en de Vlaamse Reus.
Het nieuw ontstane konijnenras, de Franse Hangoor ontwikkelde zich in Duitsland tot een populair konijnenras dat gehouden werd voor wol en het vlees. In de twintigste eeuw was de Franse Hangoor in heel Europa (met uitzondering van Engeland) een populair konijnenras.
Pas later in de eeuw (halverwege de twintigste eeuw) werd het konijn ook al huisdier gehouden, de Franse Hangoor heeft een erg zachtaardig karakter en houdt ervan om geknuffeld te worden. Overige informatie van de Franse Hangoor of andere konijnenrassen kunt u vinden op de pagina konijnenrassen.

Franse Hangoor
Geen opmerkingen: