Spelen met je konijn

Een konijn dat geen maatje heeft om mee te spelen dat gaat zich vervelen.
Wanneer een konijn zich gaat vervelen dan kan deze erg vervelend worden, echter horen konijnen altijd minimaal met zijn tweeën zijn. Mocht het niet anders kunnen dan zijn er voldoende afleidingen voor een konijn om zich niet te hoeven vervelen, hierover wordt in dit artikel verder ingegaan.
Zoals in de inleiding al werd aangeven dienen konijnen eigenlijk altijd per twee aangeschaft te worden, echter heeft niet iedereen de ruimte of voldoende financiële middelen om twee konijnen te houden. In dat geval moet je er als baasje voor zorgen dat het konijn zich niet gaat vervelen.
Hierbij is het belangrijk dat je het konijn regelmatig aandacht geeft, doe dit zoveel mogelijk op een vast moment op de dag. Hierdoor krijgt het konijn een dagelijks ritme en weet het wanneer er aandacht aan hen geschonken wordt. Het is aan te raden om het konijn ook altijd rond dezelfde tijd uit het konijnenhok te halen, hierdoor raakt het konijn ook gewend om buiten zijn vertrouwde omgeving dingen te ondernemen.
Bovendien is het belangrijk voor een konijn om voldoende te bewegen om overgewicht te voorkomen, een gezond konijn dient minimaal 1 uur per dag los te lopen. Desalniettemin dient het konijn ook tussendoor vermaakt te worden, hiervoor kun je een konijnenbal kopen. Deze zijn in varianten te verkrijgen je hebt ze met een belletje erin maar ze zijn er ook met een holle ruimte waarin voer gestopt kan worden.

Spelen met het konijn

Sommige konijnen vinden het heerlijk om geknuffeld te worden, anderen spelen liever met een konijnentunnel of met hekjes waar ze overheen kunnen springen. Net zoals mensen heeft ieder konijn ook een ander karakter. Probeer voordat je dure konijnenspeeltjes aanschaft eens te achterhalen wat je konijn leuk vindt om te doen. Leg eens een lege toiletrol in de buurt van het konijn en kijk wat deze ermee doet, ook kan een lage kartonnen doos al goed zijn om je konijn te leren over obstakels te laten springen.

Spelletjes en konijnenvoer

Om te voorkomen dat een konijn te dik wordt is het aan te raden om voerspelletjes aan te schaffen.
Zoals in de alinea hierboven al werd aangegeven is het belangrijk voor een konijn om voldoende te bewegen, hiervoor zijn speciale voerballen te koop. In de holle ruimte van de bal kan wat voer gestopt worden en doordat het konijn er met zijn snuit tegenaan drukt komt er voer uit. Op deze manier kan het konijn op een spelende wijs eten verkrijgen. Er zijn ook spellen voor konijnen waarmee ze een soort puzzel moeten oplossen voordat ze voer kunnen krijgen. Konijnen zijn erg slimme dieren en zullen snel in de gaten hebben wat zij moeten doen om voer te krijgen. Wel moet je vooraf een aantal keren het konijn laten zien hoe het werkt om voer te kunnen krijgen uit een voerbal of een puzzel. Ook in de natuur moet een konijn moeite doen om aan voer te komen dus het argument dat een voerbal zielig is voor het konijn kan verworpen worden. Een andere uitkomst is een voerslinger die je in het konijnenhok kunt hangen.
Wanneer je een (plastic) bak met een deksel gebruikt om konijnenvoer in te bewaren kan dit al prima dienen als een speeltje voor het konijn. Zet de bak met daarop de deksel lichtjes geklemd eens op de grond en bekijk of het konijn snapt dat daar zijn eten in zit en wat het hiervoor moet doen om het eten te krijgen.
Veel konijnen hebben het door dat de deksel eraf moet en dat zullen zij ook proberen.


Konijnenvoer puzzels

Geen opmerkingen: