Een zindelijk konijn

Konijnen worden in de natuur vanzelf zindelijk, in een konijnenhol doen konijnen hun behoeften in een ander deel dan waar zij bijvoorbeeld eten of slapen. Ook konijnen die worden gehouden als huisdier kunnen zindelijk gemaakt worden, dit is wel zo prettig als ze ook los in bijvoorbeeld de huiskamer lopen.
In dit artikel wordt uitgelegd hoe een konijn zindelijk gemaakt kan worden.

Het konijn zindelijk maken

De leeftijd is bij een konijn belangrijk om het zindelijk te maken. Jonge konijnen (babykonijnen) zijn lastig zindelijk te maken. Daarnaast wordt het ene konijn automatisch (van nature) zindelijk en bij een ander konijn moet het aangeleerd worden om zindelijk te worden. Een konijn dat ouder is dan 6 maanden is gemakkelijke zindelijk te maken dan een jonger konijn, dit heeft te maken met de puberteit van konijnen.
Konijnen die in een leeftijd zitten van 4,5 - 6 maanden verkeren in de puberteit voor konijnen, zo kan het voorkomen dat konijnen die in de eerste 4,5 maanden zindelijk waren het opeens niet meer zijn. Deze konijnen moet opnieuw worden geleerd om hun behoeften op een daarvoor bestemde plek te doen.
Het kan soms wel een aantal weken duren voordat een konijn geheel zindelijk is.

Tips om een konijn zindelijk te maken
Tip 1: Begin met een kleine ruimte (bijvoorbeeld enkel het konijnenhok) en breidt steeds een stapje verder uit waarin het konijn vrij kan rondlopen. Hierdoor raakt het konijn gewent om regelmatig zijn konijnenhok op te zoeken.

Tip 2: Leg wanneer het konijn vrij loopt iets lekkers in het hok, zodat deze langere tijd in het hok zit. In de tussentijd kan het konijn zijn behoefte in het konijnentoilet doen.

Tip 3: Konijnen plassen en keutelen vaak wanneer zij aan het eten zijn, zorg om deze reden ervoor dat het eten in het bereik van het konijnentoilet ligt.

Het konijnenhok en het konijnentoilet

Zoals in de inleiding van het artikel al werd uitgelegd creëren konijnen van nature uit een plaats om hun behoeften te doen. In een konijnenhok kan deze plek ook gesimuleerd worden met een konijnentoilet. Om de plaats van het konijnentoilet te bepalen is het raadzaam om te analyseren waar het konijn gewoonlijk zijn behoeften doet. Konijnen zullen altijd in deze hoek de behoeften doen, dus zet het toilet ook in die hoek neer. Er zijn bij de dierenspeciaalzaak meerdere soorten konijnentoiletten te verkrijgen, een langwerpige of een hoektoilet. Ook het formaat van het konijnentoilet is belangrijk een konijn zal soms in het toilet gaan liggen, dan is het belangrijk dat het konijnentoilet voldoende ruimte biedt.

De bedekking voor het konijnentoilet

Het is belangrijk dat het konijnentoilet bedekt wordt met een absorberend materiaal, zoals zaagsel, stro of krantenpapier. Ook is het raadzaam om de eerste week wat vervuilde bodembedekking uit het konijnenhok in het konijnentoilet te gooien, hierdoor zal het konijn ruiken dat dit zijn 'nieuwe' plasplaats zal zijn.

Voordelen van een konijnentoilet

Het konijn zal wanneer deze zindelijk is zijn behoefte doen op het konijnentoilet, hierdoor kun je deze één keer in 2 dagen legen en blijft de rest van het hok schoon. Hierdoor is wordt het konijnenverblijf een stuk hygiënischer waardoor je in de zomermaanden ook minder last zult hebben van vliegen bij het konijnenhok, sommige vliegen kunnen gevaarlijk zijn voor konijnen.
Doordat het konijn niet heel zijn verblijf vervuild ben je sneller klaar om dit te verschonen en ook scheelt dit om dezelfde reden in de portemonnee.Er hoeft namelijk een stuk minder bodembedekking aangeschaft te worden.

5 opmerkingen:

Unknown zei

Indien het konijn toch zijn behoeftes doet buiten het konijnentoilet of zijn kot , bv: in de kamer . mag je deze dan ook 'straffen' met benevelen van water of hem onmiddellijk weer in zijn kot te plaatsen ? of hoef je dan niet te reageren ?

Unknown zei

Indien het konijn toch zijn behoeftes doet buiten het konijnentoilet of zijn kot , bv: in de kamer . mag je deze dan ook 'straffen' met benevelen van water of hem onmiddellijk weer in zijn kot te plaatsen ? of hoef je dan niet te reageren ?

Sander Janssen zei

Je kunt het konijn straffen door het te benevelen met water, let wel op dat er geen water in de ogen of oren komt enkel op het lijf.

Zet het konijnenhok nooit in als middel om te straffen, dan gaat het konijn dit zien als zijn strafplek terwijl dit juist een veilige plek moet zijn.

Het is daarom belangrijk om met een klein gebied te beginnen wanneer je het konijn zindelijk probeert te maken. Eerst enkel het hok, daarna het gebied om het hok en na verloop van tijd zal het konijn enkel zijn behoefte in het konijnentoilet doen.

Zelf hebben we hier een Franse hangoor en die plast en keutelt enkel in het konijnentoilet, zelfs als ze losloopt in de tuin voor een geruime tijd.

Anoniem zei

hooi,

ik heb een hangoor konijn
ik heb vandaag een konijnentoilet gekocht
maar ik weet niet wat ik nou moet doen
en waar ik moet beginnen om mijn konijn zindelijk te maken
wat moet ik nu doen?

Sander Janssen zei

Plaats het konijnentoilet in de hoek waar je konijn normaal gesproken zijn behoeften doet. Konijnen hebben vaak een bepaalde hoek in het konijnenhok dat ze vaak gebruiken als poep/plashoek. Als dat niet het geval is, dan is het nog geen probleem en kun je ook de onderstaande adviezen toepassen.

Wat je moet doen is ieder keuteltje die je konijn buiten het konijnentoilet legt in het konijnentoilet gooien. Ook ieder plasje die het konijn doet, ik neem aan dat je hooi of een andere bodembedekker in het hok hebt? Moet je in het konijnentoilet gooien. Dit kun je het best met een schepje of een stoffer en blik doen. Door de keutels en plasjes van je konijn in het konijnentoilet te gooien komt de geur aan het konijnentoilet te zitten waardoor het konijn weet dat, dat zijn plaats is om te poepen of te plassen.
Als je dit een tijdje volhoudt dan zul je zien dat je konijn vanzelf op het konijnentoilet zijn behoefte doet en dat scheelt jouw een heel hoop werk met het schoonmaken van het konijnenhok ;)

Veel succes!