Training #2: Konijn zindelijk maken

Het is uiteraard heel erg fijn dat wanneer een konijn los mag lopen bijvoorbeeld in de woonkamer dat deze zindelijk is. Het zindelijk maken van konijnen gaat het best wanneer het konijn ongeveer één jaar oud is.
Echter heb ik oudere konijnen ook zindelijk gekregen door de volgende techniek toe te passen. Deze techniek zal ik jullie nader in een tweetal stappen toelichten.

Stap 1: Analyseer het hok

Konijnen poepen en plassen vaak in een bepaald gedeelte van het konijnenhok.
Zet op deze locatie een konijnentoilet neer en vul deze met een beetje vuile bodembedekking.
Leg de konijnenkeutels die ernaast liggen er iedere keer in.
Wanneer je dit lang genoeg blijft herhalen zal het konijn vanzelf doorkrijgen dat zij hier de behoeften dienen te doen.

Konijnentoilet
Konijnentoilet

Stap 2:  Konijn blijven trainen

Indien het konijn al een aantal keren zijn behoefte op het konijnentoilet gedaan heeft, beloon hem dan.
Een andere manier om het konijn op het konijnentoilet zijn behoefte te laten doen is door een hooibal boven het toilet te hangen. Konijnen die werpen namelijk vaak keutels uit wanneer deze hooi eten.


Waarom een konijn zindelijk maken?

Een zindelijk konijn heeft meerder voordelen, ze zullen wanneer ze los lopen niet zomaar ergens de behoefte doen. Een ander bijkomend voordeel is het gemakkelijker verschonen van het konijnenhok, het konijn zal niet zijn gehele hok vuil maken maar enkel het konijnentoilet. Het derde voordeel dat een konijnentoilet heeft is het feit dat het konijn minder snel ziek kan worden. Wanneer de uitwerpselen en plas door de gehele kooi ligt komen hier eerder insecten en ongedierte op af dan wanneer het konijnenverblijf schoon is.
In de zomermaanden loopt het konijn ook minder kans op myxomatose en VHD, dit zijn twee ziekten die door de blauw/groene vlieg wordt overgebracht. Hierover kunt u meer lezen in het blog 'Mijd vliegen in de buurt van uw konijn'.

Tip: Vaak gaat het zindelijk maken beter wanneer de bodembedekking uit het verblijf gehaald wordt en een klein laagje in het konijnentoilet geplaatst wordt.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

mijn konijn loopt dag en nacht rond in ons achtertuin
hij heeft wel een eigen huis maar daar doen we hem nooit in
hij gaat er af en toe in.
mijn konijn poept op het gras. dat is zijn vaste plekje geworden
er is daar een plek waar hij altijd poept. maar hoe moet ik hem
nou zindelijk maken?

sander zei

Dat is een beetje moeilijk, gezien het zindelijk maken van een konijn het gemakkelijkst gaat vanuit het konijnenhok. Daar hebben konijnen meestal een vaste plaats waar zij de behoefte doen. Daar plaats je het konijnentoilet en kun je de keutels en plasjes van het konijn in verzamelen. Hierdoor komt er een geur aan het konijnentoilet en zal het daarop zijn behoefte gaan doen.

Wanneer je konijn al poept op een vaste plek, zoals je aangeeft op het grasveld dan is het misschien een idee om daar het konijnentoilet te plaatsen. Dan poept deze niet meer op het grasveld maar gaat het in zijn konijnentoilet poepen.